Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenZes van de tien grootste corporaties eisen een uittreksel uit de basisregistratie aan huurders die een aanvraag doen voor eenmalige huurverlaging. Maar de wettelijke verplichting om een uittreksel te kopen is er helemaal niet.
De wetgever heeft er juist voor gekozen om géén uittreksel verplicht te stellen, omdat dit huurders geld en moeite kost. Als je in aanmerking komt voor eenmalige huurverlaging, mag de verhuurder dus niet van je eisen dat je eerst een uittreksel koopt. Volgens de wet volstaat het als je een zelf opgestelde verklaring over het aantal bewoners in je huishouden opstuurt.
Maar Ymere, Rochdale, Vestia, Eigen haard, De Alliantie en Portaal melden op hun website allemaal dat huurders toch een uittreksel mee moeten sturen met hun aanvraag. Andere grote corporaties houden zich wél aan de bedoeling van de wet: een simpele procedure. Havensteder biedt bijvoorbeeld een voorbeeldverklaring die je als huurder zelf kunt invullen. En verwijst naar de voorbeeldbrief van de Woonbond om de huurverlaging aan te vragen.
Weigert je corporatie om je aanvraag voor huurverlaging in behandeling te nemen omdat je geen uittreksel van de gemeente meestuurt? Wijs je verhuurder erop dat dat niet mag. Heb je hier als Woonbondlid vragen over? Neem contact op met onze Huurderslijn voor advies.
In 2021 geldt er een eenmalige huurverlaging voor huurders met een laag inkomen en een hoge huur. Voor verschillende huishoudtypes gelden er verschillende inkomensgrenzen. Lees meer in ons webartikel ‘Eenmalige huurverlaging 2021’
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel