Corporatiesector kan jaarlijks minstens miljard besparen

18 september 2013

Corporaties kunnen minimaal een miljard euro per jaar besparen als ze efficiënter zouden werken. Tot deze opzienbarende conclusie komen onderzoekers van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden), onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen.

Berg eurobiljetten

Volgens de onderzoekers kunnen corporaties hun kostenniveau met gemiddeld 23 procent terugbrengen zonder dat dit ten koste gaat van hun resultaten. De potentiële jaarlijkse besparing op bedrijfslasten ligt op ongeveer één miljard euro of iets daarboven. Als ook de kapitaalslasten (rente etc) worden meegenomen dan liggen de potentiële besparingen nog hoger. Het onderzoek laat ook zien dat de productiviteit in de corporatiesector de afgelopen tien jaar niet is verbeterd.

Het onderzoeksrapport 'De doelmatigheid van woningcorporaties in kaart gebracht' verschijnt op een moment dat de prestaties van de corporatiesector volop in de schijnwerpers staan. Naar aanleiding van de talrijke schandalen en financiële debacles start binnenkort een parlementaire enquête naar het functioneren van de corporaties.

Nieuw gecompliceerd model

De onderzoekers hebben een totaal nieuw en gecompliceerd model ontwikkeld om de efficiency van de corporatiesector in kaart te brengen. Ze hebben niet alleen naar de bedrijfslasten (lonen, onderhoud, kapitaalslasten) gekeken, maar ook naar de ‘output’. Ze onderscheiden daarbij vier prestatiegebieden: het passend huisvesten van de doelgroep, de kwaliteit van de woningen, de leefbaarheid en wonen & zorg. Het enige prestatieveld dat ze helaas niet hebben onderzocht is de manier waarop corporaties huurders betrekken bij het beleid. Volgens de onderzoekers ontbrak het hen aan voldoende gegevens om hierover harde uitspraken te doen.

Periode van tien jaar

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens die corporaties jaarlijks verstrekken aan het Centraal Fonds Volkshuisvesting. De gegevens zijn afkomstig van CorpoData. De onderzoeksperiode bestrijkt het afgelopen decennium (2001-2010). Opvallend is dat het COELO het onderzoek op eigen initiatief heeft gedaan, zonder externe opdrachtgever.

CFV
misstanden corporatiesector
woningcorporatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen