Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVolgens ombudsmannen, advocaten en hoogleraren zijn burgemeesters te streng als het gaat om het sluiten van drugspanden. Hierdoor komen onschuldige huurders met kinderen op straat, gezinnen die niet snel een nieuw adres vinden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL.
Burgemeesters mogen woningen sluiten als in deze panden een zogenoemde handelshoeveelheid drugs wordt gevonden. Bij softdrugs is dat meer dan 5 gram of 5 hennepplanten en bij harddrugs ligt die grens op 0,5 gram. De Raad van State, de hoogste rechtbank van Nederland benadrukt dat burgemeesters niet verplicht zijn om drugspanden te sluiten. Er moet eerst worden gekeken of sluiting de wijk veiliger maakt, bijvoorbeeld doordat daardoor drugsdealers verdwijnen die eerder de wijk onveilig maakte.
Tegenover RTL verklaren Anne Mieke Zwaneveld, ombudsman van Rotterdam en Anne Martien van der Does, kinderombudsman van regio Amsterdam dat het uitzetbeleid niet altijd klopt ‘In die woning wonen soms ook mensen die er niks mee te maken hebben en die wel getroffen worden door die sluiting. Dan is het een soort straf voor onschuldigen’, aldus Van der Does.
Wie onterecht wordt uitgezet, kan naar de rechter stappen. Een voorbeeld waar een burgemeester teruggefloten werd door een rechter, was in Harderwijk. Daar werd eind 2019 drugs in een woning gevonden bij een gezin en wilde de burgemeester de woning voor zes maanden sluiten. Uiteindelijk is een van de zonen veroordeeld voor drugshandel, maar dreigt dakloosheid voor de andere familieleden. Zij stapten naar de rechter en vochten in een rechtszaak de uitzetting aan. De rechter oordeelt dat de burgemeester onredelijk handelt.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel