Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenIn 2018 zijn in Amsterdam 106 sociale huurwoningen ontruimd wegens huurschuld. Vijf jaar geleden waren dat er nog 749.
Dit maakte de gemeente Amsterdam onlangs bekend. Het aantal ontruimingen stabiliseert zich hiermee ten opzichte van 2017 toen rechters nog in 109 gevallen toestemming gaven voor ontruiming wegens langdurige huurschuld. In 2016 lag dat aantal nog twee keer zo hoog.
De dalende cijfers van woningontruimingen als gevolg van huurschuld bewijzen het succes van samenwerkingsprojecten als ‘Vroeg Eropaf’ en ‘Geregelde Betaling’ . Door de intensieve samenwerking tussen gemeente en corporaties worden huurschulden snel opgemerkt en aangepakt, zodat niemand meer tussen wal en schip valt. Hierdoor lopen schulden minder snel op, zijn er minder deurwaarderszaken, minder ontruimingsvonnissen door rechters en uiteindelijk dus veel minder ontruimingen.
In een reactie toont Amsterdams wethouder Armoede Marjolein Moorman zich verheugd. ‘De sterke daling van het aantal ontruimingen in de afgelopen jaren laat zien dat we op de goede weg zijn. Toch is 106 ontruimde huurwoningen als gevolg van huurschuld nog te veel. De Vroeg Eropaf methode is al jaren een effectieve manier om Amsterdammers met beginnende achterstanden in de huur vroegtijdig te bereiken via een huisbezoek.’
Amsterdam is niet de enige gemeente waar het aantal ontruimingen sterk is gedaald. Volgens Aedes-onderzoek onder 179 corporaties blijkt dat in 2017 3700 huurders uit hun huis zijn gezet wegens huurschuld, 23 procent minder dan in 2016.
Stichting Eropaf pleitte vorig jaar voor een totaal verbod op huisuitzettingen als gevolg van huurschuld. Een huisuitzetting heeft volgens Eropaf ingrijpende gevolgen. Niet alleen voor degenen die uit hun huis worden gezet, ook voor de samenleving. De materiële en maatschappelijke schade is enorm.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel