Daphne Braal weg bij Autoriteit woningcorporaties

18 november 2015

Daphne Braal heeft de omvorming van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) tot de Autoriteit woningcorporaties, het nieuwe toezichtsorgaan van de sector, niet overleefd. De oud-directeur van het Centraal Fonds vertrekt per 1 januari bij de Autoriteit en geeft al sinds 1 november geen leiding meer. Dit meldt de doorgaans goed geïnformeerde website Follow The Money (FTM).

Toezicht op wonen

Ongezouten kritiek

Braal stond bekend om haar ongezouten kritiek op de opheffing van het Centraal Fonds als ZBO (zelfstandig bestuursorgaan). ‘Ik geloof sterk in onafhankelijk toezicht. Dat deed ik ook in mijn tijd bij de OPTA en bij Economische Zaken, toen ik bij mededingingszaken aan de andere kant zat. Voor die visie heb ik me hard gemaakt’, zei ze daarover in een interview met Follow The Money op 20 januari 2015.
Per 1 juli is het Centraal Fonds omgevormd tot Autoriteit woningcorporaties (Aw), die onder de politieke verantwoordelijkheid van minister Blok valt als onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het nieuwe orgaan houdt toezicht op de corporatiesector. De nieuwe directeur van de Aw is Kees van Nieuwamerongen, een ambtenaar die bij Financiën en VWS heeft gewerkt. Volgens FTM-journalist Peter Hendriks geeft Blok met deze beslissing aan ‘dat hij liever een directeur heeft bij wie het volgen van de minister in zijn professionele DNA zit. Het is al met al dan ook niet waarschijnlijk dat Van Nieuwamerongen zal kiezen voor de rol van luis in de pels.’

Waarborgfonds

Behalve op de nieuwe toezichthouder wil minister Blok ook meer grip krijgen op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) onder andere met het doel dat Aw en WSW op korte termijn dezelfde regels gaan hanteren. Nu gebruikt het WSW voor de waardering van woningen bijvoorbeeld nog de ‘bedrijfswaarde’ en het Aw de ‘marktwaarde’. Dat Blok het toezicht naar zich toetrekt is volgens Follow The Money ‘een signaal dat hij het gestuntel van afgelopen jaren zat is en veel dichter op de corporatiesector wil zitten’.

Verticaal toezicht

Blok krijgt de steun van de coalitiepartijen. De PvdA en VVD willen het WSW en de Aw maximaal een jaar de tijd geven om zogeheten ‘verticaal toezicht’ in te voeren, waarbij beide toezichthouders dezelfde regels hanteren. Dat bleek tijdens een Kamerdebat op 12 november. Als WSW en Aw daarin niet slagen, krijgt de minister de mogelijkheid om in te grijpen. Ook Aedes is voor verticaal toezicht. Volgens onafhankelijk Tweede-Kamerlid Roland van Vliet is het onderbrengen van het Centraal Fonds bij het ILT geen goed idee geweest. Als voorzitter van de Parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties pleitte hij eind vorig jaar voor een onafhankelijke Autoriteit woningcorporaties als zelfstandig bestuursorgaan. Hij kreeg daarvoor geen steun van de Kamer.

CFV
Tweede Kamer
woningcorporatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen