Den Haag wil geen vergunning voor discriminerende verhuurders

9 februari 2021

Het zoveelste onderzoek naar discriminatie op de particuliere verhuurmarkt, dit keer in Den Haag, wijst uit dat discriminatie op de woningmarkt gebruikelijk is. Het Haagse stadsbestuur belooft verbetering.

Bijna 6 op de 10 Haagse verhuurmakelaars is bereid op verzoek van de verhurende partij te discrimineren op basis van migratieachtergrond en seksuele geaardheid. Een kwart van hen geeft aan te weten dat discriminatie verboden is.

Stadsbestuur komt met aanpak discriminatie

Dat blijkt uit onderzoek van RIGO in opdracht van de gemeente Den Haag. De wethouders van Wonen en Antidiscriminatie komen nu met een aanpak om de geconstateerde misstanden tegen te gaan.

Meer meldingen en aangiftes

Die aanpak zet in op het bevorderen van meer meldingen en aangiftes van mensen die gediscrimineerd worden. Ook wil het stadsbestuur met verhuurders én het Rijk in gesprek over het bestrijden van discriminatie op de woningmarkt, onder andere door meer wet- en regelgeving.

Geen vergunning voor discriminerende verhuurders

Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken in hoeverre discriminatie gekoppeld kan worden aan het verhuurvergunningsysteem dat er gaat komen voor de particuliere sector.

Discriminatie is strafbaar

Tenslotte laat Den Haag het onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt jaarlijks herhalen. Verhuurmakelaars die de fout in (blijven) gaan, kunnen bestraft worden. Discriminatie is immers strafbaar.

commerciële verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen