Doorstroming sociale huursector stagneert verder

28 juli 2011

Er komen steeds minder betaalbare huurwoningen vrij. Wie eenmaal een sociale huurwoning heeft bemachtigd blijft zitten waar hij zit. De nieuwe inkomensgrens zet de huurmarkt verder op slot. Huurders die willen verhuizen kunnen niet meer uit hun woning weg.

speuren naar een woning

In Amsterdam en omstreken komen er steeds minder huurwoningen vrij waarvan de huurprijs onder de 652,52 euro per maand ligt. In vijf jaar tijd is het aantal verhuringen van betaalbare woningen door woningcorporaties met 14 procent gedaald.

Het jaar 2010 liet een dieptepunt in het aantal verhuringen zien, maar ook in 2011 zal de doorstroming niet verbeteren. Dit blijkt uit recente cijfers van de Stadsregio Amsterdam.

Vooruitzichten niet gunstig

In een toelichting op de ’Rapportage Woonruimteverdeling 2010’ spreekt de Stadsregio Amsterdam haar zorgen uit over de stagnatie. ’De vooruitzichten stemmen, op basis van de verhuurresultaten van de eerste drie maanden van 2011, niet gunstig.’

Ook in kleinere gemeenten stagnatie

In het Noordholland Dagblad van 25 juli bevestigt Woordvoerder Brenda Blankendaal van Woningstichting Wherestad dat ook in Purmerend de sociale huurmarkt vastzit. ‘Vorig jaar waren er van januari tot en met juni 155 mutaties en in heel 2010 waren dat er 310. Dat was al een daling ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit jaar zitten we op honderd tot en met juni en we verwachten dat we de tweehonderd dit jaar niet halen.’

Inkomensgrens houdt huurders in hun woning

Het probleem speelt niet alleen in Amsterdam en omstreken. Het Brabants Dagblad van 25 juli laat Henk Hendrikx, directeur van woningbouwcorporatie Brabantse Waard aan het woord. Door de nieuwe inkomensgrens voor het huren van een woning stokt de doorstroming, zegt Hendrikx. ‘Wat je ziet, is dat oudere mensen met een wat hoger inkomen een huurwoning aanhouden. Zij willen naar een seniorenappartement, maar dat kan niet door de nieuwe richtlijn.’ De richtlijn houdt in dat corporaties hun betaalbare huurwoningen nauwelijks nog mogen toewijzen aan huishoudens met een verzamelinkomen dat hoger is dan € 33.614 per jaar, netto ongeveer € 1800 per maand.

Verhuizen niet alleen voor ouderen moeilijk

Dat verhuizen voor ouderen moeilijk is geworden blijkt ook uit meldingen op ikwilookwonen.nl, het digitale meldpunt van de Woonbond voor gedupeerden van de nieuwe inkomensgrens. Daar blijkt ook dat het probleem zich niet tot ouderen beperkt. Ook jongeren, alleenstaanden, eenoudergezinnen, gehandicapten, stellen die willen gaan samenwonen, en gezinnen die groter willen wonen lukt het niet meer om weg te komen uit een woning die niet meer bij ze past. Omdat hun inkomen niet toereikend is voor de vrije sector of een koopwoning zit er voor veel woningzoekenden met een bescheiden middeninkomen niets anders op dan gewoon maar te blijven zitten.

De Woonbond blijft meldingen verzamelen, en blijft zich inzetten voor een hogere inkomensgrens. Kunt u door de nieuwe inkomensgrens ook niet meer verhuizen? U kunt zich nog altijd melden op www.ikwilookwonen.nl.

belangenbehartiging
betaalbaarheid
inkomensgrens
woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen