Driekwart studenten betaalt te veel huur

17 mei 2016

Driekwart van de uitwonende studenten betaalt een hogere huur dan wettelijk is toegestaan. Dit blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gemiddeld betalen studenten € 58,33 per maand te veel.

Student op kamer

Volgens de LSVb komen veel studenten hierdoor in de problemen en moeten verhuurders die in overtreding zijn worden aangepakt. LSVb-voorzitter Stefan Wirken: ‘Studenten moeten vaak veel geld lenen om hun huur te betalen. Zeker nu studenten ook nog eens hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat ze niet te veel betalen en huisjesmelkers dus hard worden aangepakt.’

Amsterdam uitschieter

Gemiddeld bedraag de kamerhuur € 323,15. Dat komt neer op € 21,57 per m2. In Amsterdam is de situatie het meest schrijnend. Daar bedraagt de kamerhuur maar liefst € 414,61: € 138,12 te veel. Op de tweede plaats staat Utrecht met een overschrijding van € 102,15. Alleen in Enschede en Wageningen houden verhuurders zich aan het maximum. In Enschede betalen studenten het minst voor hun woonruimte (€ 248,09).

Checkjekamer.nl

De LSVb roept studenten op hun huurprijs te controleren op Checkjekamer.nl. Wirken: ‘Het is belangrijk om actie te ondernemen als je te veel huur betaalt. Het kan je veel geld schelen en je helpt hiermee de strijd tegen huisjesmelkerij.’ Studenten kunnen in veel studentensteden terecht bij huurteams, die studenten die te veel betalen kunnen helpen om naar de huurcommissie te stappen..

Het onderzoek van de LSVb is gebaseerd op cijfers van de website Checkjekamer.nl. In 2015 vulden 2679 studenten de huurcheck in.

betaalbaarheid
Feiten en cijfers
jongeren
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen