Dubbel glas soms snel geregeld

7 september 2012

​Hoge stookkosten en beslagen ramen. De flatwoningen aan de Prins Frederiklaan in Leidschendam zijn van 1969, en waren allesbehalve geïsoleerd. Huurdersvereniging Prins Frederik wist binnen een jaar dubbel glas voor elkaar te krijgen.

raam met ijskristallen
IJs op de ramen in een slecht geïsoleerde woning

In zomer 2011 heeft de huurdersvereniging overleg met verhuurder BV Coördinatie-Bouw. Zij informeren of het mogelijk is om de appartementen van dubbel glas te voorzien.

Een paar maanden later komt de verhuurder met een voorstel: dubbel glas kan geregeld worden.  De huurverhoging die daar tegenover staat is €10 per maand voor de 3-kamerflats, en €15 voor de woningen met 5 kamers. Het voorstel wordt voorgelegd aan de 50 huurders in het complex, en meer dan 70% stemt in.  Met dit percentage voorstanders mag de verhuurder in alle woningen dubbel glas plaatsen. Toch kiest hij ervoor om alle huurders zelf te laten beslissen of ze dubbel glas willen of juist niet. Ook de 60 huiseigenaren in het complex krijgen het aanbod om mee te doen. Die gaan daar uiteindelijk niet op in: zij vinden een lokale aannemer die de klus nog goedkoper kan klaren.  Maar komende winter zal het een stuk comfortabeler zijn op de Prins Frederiklaan.  In zomer 2012 werd het dubbel glas geplaatst.

Huurdersvereniging tevreden

Edwin van Oostwaard, de voorzitter van de huurdersvereniging, is zeer tevreden met dit resultaat. “Onze verhuurder is snel over de brug gekomen met een aantrekkelijk voorstel. Dit verhoogt ons wooncomfort en verlaagt onze stookkosten. Bovendien vergroot het de verkoopbaarheid van de woningen in het geval een huurder vertrekt. “

Verhuurder minder meegaand? De rechter kan helpen

Voor huurders in complexen met minder coöperatieve verhuurders is het goed te weten dat het huurrecht de mogelijkheid biedt om dit soort energiebesparende maatregelen via de rechter af te dwingen. Voorwaarde is wel dat de huurder bereid moet zijn om een huurverhoging te betalen die in redelijke verhouding staat tot de kosten voor het aanbrengen van de voorzieningen.

Wat zegt het Burgerlijk Wetboek?

In artikel 7:243 van het Burgerlijk Wetboek lezen we meer over ‘het thermisch isoleren van uitwendige scheidingscontructies’. Hier wordt spouwmuurisolatie mee bedoeld, maar ook het aanbrengen van dubbel glas waar dat nog ontbreekt. De verhuurder kan door de rechter verplicht worden om deze isolatiemaatregelen door te voeren, en voor vloerisolatie (van de kruipruimte) geldt hetzelfde. Het vervangen van laagrendement CV-ketels die meer dan 10 jaar oud zijn is eveneens via de rechter afdwingbaar.  Er moet dan een ketel met rendement van minstens 80% voor in de plaats komen.

commerciële verhuur
energiebesparing
huurdersorganisatie
huurrecht
onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen