Duizend flats met mogelijk onveilige balkons

14 maart 2017

Vorige week bleek uit een inventarisatie van de Bredase woningcorporatie WonenBreeburg dat 320 van haar balkons onveilig zijn. De vereniging Bouw- en woningtoezicht geeft aan dat er in Nederland zeker duizend flatgebouwen zijn waarvan de balkons mogelijk onveilig zijn.

Het gaat  om galerijflats uit de periode 1950-1970 met uitwendige balkons of galerijen. De constructie van de vloeren is soms onvoldoende stevig. Door betonrot en corrosie kunnen daarom onveilige situaties ontstaan.

Onderzoeksplicht

Op 1 januari 2016 stelde voormalig minister van Wonen Stef Blok een onderzoeksplicht in. Voor 1 juli 2017 moeten deze balkon- en galerijvloeren door de eigenaren van de flats zijn gecontroleerd en waar nodig worden aangepakt. Dit valt onder het reguliere onderhoud en hier kan dus geen huurverhoging tegenover staan. Behalve als er tegelijkertijd ook renovatie plaatsvindt, bijvoorbeeld door de gevelisolatie te verbeteren. 

Gemeente moet handhaven

Woont u in een van de betreffende galerijflats, maar controleert uw verhuurder de balkons en galerijen niet? Neem dan contact op met uw gemeente. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat onderzoek en nodige vervolgstappen ook daadwerkelijk worden gedaan.

onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen