Duizenden illegale hotels in Amsterdam

2 januari 2018

Amsterdam telt 6.000 illegale Airbnb-hotels, blijkt uit data-onderzoek waar dagblad Trouw onlangs over publiceerde.

Luchtfoto Amsterdam
Luchtfoto Amsterdam 

Volgens de onderzoekers worden bijna 5.000 woningen in de hoofdstad permanent verhuurd en zo dus onttrokken aan de woningmarkt.

‘Voorkomen dat woningen worden weggekaapt’

Amsterdams wethouder Wonen Laurens Ivens wil keihard optreden tegen woningonttrekking door vakantieverhuur, zegt hij in de krant. “We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen.”

Meldplicht vakantieverhuur

Sinds 1 oktober 2017 geldt er een meldplicht in Amsterdam. Iedere dag dat een woning wordt verhuurd moet worden gemeld. Zo kan worden gecontroleerd of het maximum van 60 dagen dat een woning per jaar wordt verhuurd, niet wordt overschreden. Wethouder Ivens schat dat een kwart van de verhuur daadwerkelijk wordt gemeld. Een woning niet melden als verhuurlocatie wordt bestraft met een boete van 6.000 euro. Inmiddels zijn de eerste verhuurders die verzuimen vakantieverhuur te melden beboet.

beschikbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen