Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHuurders met een bovenmodaal inkomen via de Belastingdienst huurbelasting laten betalen. Is dat een uitvoerbaar alternatief voor een ‘gluurverhoging’, waarbij de privacy van huurders in het geding is? De Eerste Kamer stelde daar vragen over aan de minister, maar is niet tevreden met het antwoord.
De Kamer had de minister gevraagd naar de technische uitvoerbaarheid van een huurbelasting, als alternatief voor een inkomensafhankelijke huurverhoging waarbij het nodig is om de privacy van huurders aan te tasten.
Bij deze 'gluurverhoging' verstrekt de Belastingdienst inkomensgegevens aan verhuurders, die vervolgens extra huur kunnen vragen aan huurders die meer verdienen dan modaal.
Het antwoord van de minister roept bij de Eerste Kamer nieuwe vragen op. De minister vindt dat een huurbelasting te fraudegevoelig is. De Belastingdienst moet dan afgaan op informatie die huurders zelf verstrekken over de huurprijs die zij betalen. Controle van deze gegevens zou ingewikkeld zijn en hoge uitvoeringskosten met zich meebrengen. Een huurbelasting zou alleen uitvoerbaar zijn als een aanzienlijk risico op fraude wordt geaccepteerd.
De Eerste Kamer wil nu van de minister weten of die fraudegevoeligheid niet ook geldt voor andere gegevens die belastingplichtigen zelf verstrekken. Huiseigenaren moeten ook zelf opgeven hoeveel zij aan hypotheekrente hebben betaald, en hoeveel zij aan rente op spaartegoeden hebben ontvangen. Is fraude daar nooit aan de orde? En kan de Belastingdienst als dat nodig is bij huurders zelf geen bewijsstukken opvragen over de huur die zij betalen?
De minister meent dat een huurbelasting veel hogere uitvoeringskosten met zich meebrengt dan een 'gluurverhoging'. De Eerste Kamer wil dit nader uitgewerkt zien, waarbij ook de lasten voor verhuurders en de verhuurdersheffing in de rekensom worden betrokken. De inkomsten uit huurbelasting komen direct in de schatkist, de inkomsten zoals voorzien in het gluurverhogingsvoorstel komen eerst bij de verhuurders en moeten dan via een heffing richting schatkist.
De Kamer wil tenslotte weten of de technische bezwaren die de minister in de beantwoording aanvoert anders worden wanneer de voorstellen uit het regeerakkoord zouden doorgaan.
Binnen vier weken moet minister Blok op de nieuwe vragen van de Eerste Kamer reageren.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel