Eindhoven gaat huisjesmelkers aanpakken

8 februari 2016

Eindhovense huisjesmelkers die overlast veroorzaken moeten voortaan op hun tellen passen. De gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met het voorstel om hun vergunning voor het verhuren van woningen en kamers in te kunnen trekken.

Luidruchtige buurman

Veel problemen met de leefbaarheid in de lichtstad worden veroorzaakt door bewoners van panden die (illegaal) zijn gesplitst of per kamer worden verhuurd. Huiseigenaren worden in het nieuwe beleid verantwoordelijk gesteld voor de overlast. Doen ze daar niets aan, dan kan de vergunning voor het verhuren en splitsen van hun woningen worden ingetrokken. Dat geldt niet alleen voor zogeheten huisjesmelkers, maar ook voor studentendisputen.

Zwarte lijst?

Tijdens de behandeling van het voorstel bleek dat het juridisch lastig is om stadsbreed een zwarte lijst te maken van huisjesmelkers die overlast veroorzaken. Maar op verzoek van PvdA, ChristenUnie en SP beloofde wethouder Yasin Turunoglu (PvdA) wel bij de uitwerking van het nieuwe beleid ‘de randen van de wet’ op te zoeken.

Centraal meldpunt

Een ander onderdeel van het aangescherpte beleid is de invoering van een centraal registratiepunt voor overlastmeldingen. Voor probleembewoners komt er een vaste contactpersoon en een systeem met gele en rode kaarten, dat uiteindelijk kan leiden tot huisuitzetting. Verder wordt de communicatie tussen buurtorganisaties en de gemeente verbeterd. Zogenaamde ‘gebiedscoördinatoren’ krijgen daarin een centrale rol.

leefbaarheid
overlast

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen