Eindhoven wil meerdere huishoudens in sociale huurwoning

17 juni 2015

De gemeente Eindhoven wil het mogelijk maken om sociale huurwoningen door meerdere huishoudens te laten delen. Dat plan staat in de concept-woonvisie die deze maand aan de raadscommissie wordt voorgelegd.

Woning delen

De gemeente Eindhoven ziet hierin met name voor alleenstaande huurders de kans om goedkoper te huren. Daarnaast worden sociale huurwoningen beter benut.

 'Dat delen van een woning gebeurt nu al vaak op de commerciële woningmarkt, bijvoorbeeld in de hoogbouw naast het PSV-stadion', zegt wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, wonen, wijken) in het Eindhovens Dagblad. 'Jonge mensen die net klaar zijn met hun opleiding en die ervoor kiezen om de eerste jaren samen een woning te delen, net als in de tv-serie Friends. Maar wie iets soortgelijks doet bij een sociale huurwoning, maakt zich schuldig aan fraude. Dat dit nu niet mag, vinden de woningcorporaties ook jammer. We willen hier verandering in brengen, en de woningcorporaties willen daar best over nadenken.'

Primeur Eindhoven

Eindhoven is de eerste gemeente die kijkt of sociale huurwoningen voortaan door bijvoorbeeld twee eenpersoonshuishoudens bewoond kunnen worden. In de vrije sector gebeurt dit wel al.

Haken en ogen

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het plan. In bestemmingsplannen staat vaak nadrukkelijk dat een woning bedoeld is voor één huishouden. Daarnaast is nog onduidelijk wat het samenwonen van twee huishoudens gaat betekenen voor eventuele uitkeringen en toeslagen van de bewoners.

woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen