Emmy van der Tol is Huisjesmelker van het Jaar

6 juni 2012

De Nijmeegse huisjesmelker Emmy van der Tol is verkozen tot Huisjesmelker van het Jaar 2012. Zij werd uit 200 genomineerden uitverkoren door huurders en een jury van ROOD, de jongerenafdeling van de SP. 

Student maakt keuken schoon

Emmy van der Tol verhuurt voornamelijk aan studenten. En die zijn eensgezind in hun klachten: Van der Tol profiteert van de woningnood onder studenten door servicekosten te vragen voor diensten die zij niet levert, geen onderhoud te plegen met onveilige situaties in de studentencomplexen tot gevolg en door haar huurders regelmatig te intimideren. ‘Als het je niet bevalt, ga je maar weg’, zegt zij tegen huurders die klachten hebben.

Huisjesmelker

Van der Tol vertoont alle eigenschappen van een ‘klassieke' huisjesmelker. 'Het is schandalig hoe deze vrouw met haar huurders omgaat', vindt ROOD-voorzitter Lieke Smits. 'Deze verkiezing toont wederom aan dat de politiek in actie moet komen en huisjesmelkers keihard aan moet pakken.' ROOD pleit voor een landelijk vergunningstelsel voor grote verhuurders. Bij verhuurders die in de fout gaan, moet de vergunning worden afgepakt. De politie moet ook krachtiger gaan reageren op intimidatie door huisjesmelkers. 'We krijgen steeds meer klachten binnen over intimidatie van huurders. Huurders durven vaak niet meer in actie te komen en laten de situatie voor wat het is. De politie moet scherp zijn op meldingen van huurders en zo nodig keihard ingrijpen', laat ROOD weten op haar website.

Schimmel

In Nijmegen kampen 82 bewoners in een studentencomplex van Van der Tol met een opeenstapeling van problemen. De schoonmaak van het complex laat meer dan te wensen over. ‘Alles wordt met dezelfde lap gepoetst en ze beginnen met de wc’, vertelt een bewoner aan Giel Beelen op 3FM. Het complex zucht onder achterstallig onderhoud, er is een zeer gebrekkige internetverbinding en de centrale verwarming hapert. Omdat het ook nog flink schimmelt in het pand, krijgt huisbaas Van der Tol een Gouden Paddenstoel overhandigd ter ere van haar nieuwe titel.

Gouden Paddenstoel

In een filmpje van Hart van Nederland (via onderstaande link) is te zien hoe Van der Tol probeert weg te scheuren in haar luxe auto als juryleden van ROOD haar de Gouden Paddenstoel willen overhandigen. Een loyale conciërge springt voor zijn baas ‘Emmy’ in de bres en probeert de Paddenstoel op de grond te gooien.

Profiteurs

‘Huisjesmelkers profiteren van de woningnood’, reageert ROOD in Metro. ‘Uit een onderzoek van de LSVb uit 2011 blijkt dat er twintig- tot dertigduizend kamers tekort zijn in Nederland. Veel jongeren zijn afhankelijk van kamerverhuurders die in een luxepositie zitten. Jongeren durven niet voor hun rechten op te komen, want de verhuurder kan voor hen tien anderen krijgen.’ Zo komen huisbazen ongestraft weg met achterstallig onderhoud, het leveren van ondermaatse service en intimidatie. Met de jaarlijkse verkiezing (dit jaar voor de zevende keer) wil ROOD huisjesmelkers uit de anonimiteit halen en zichtbaar maken voor controlerende instanties.

commerciële verhuur
jongeren
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen