Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVeel huurders betalen zich blauw aan verwarmingskosten en zitten toch in de kou. Een bezoek van de Energiebus van de Woonbond kan uitkomst bieden.
Door stijgende energietarieven gaan bewoners steeds meer betalen voor verwarming en electriciteit. Besparen op verbruik wordt daarmee steeds belangrijker: dat kan flink in de kosten schelen. De Energiebus komt op verzoek van huurders een dag op bezoek in de straat of het complex, om na te gaan hoe het ervoor staat met de isolatie, ventilatie en de verwarmingsinstallatie.
De medewerker van de Energiebus doet technisch onderzoek om inzicht te krijgen in het energieverbruik, en stelt in samenspraak met de bewoners een advies op. Door het aanbrengen van betere beglazing, dak- en gevelisolatie, ventilatiesystemen, HR ketels en warmtepompen kan vaak veel winst worden behaald. Verdergaande maatregelen om de woningen CO2-neutraal te maken kunnen een nog grotere besparing met zich meebrengen. Daarover krijgt u een eerste indicatie van wat mogelijk is.
Het onderzoek beperkt zich niet tot kijken naar wat er technisch kan, er wordt ook geluisterd naar de wensen van bewoners. Verhuurders hebben belang bij een goedkope route naar een beter energielabel, terwijl huurders vooral meer wooncomfort en een lagere energierekening willen. In het advies dat de Energiebus opstelt komen beide belangen samen, maar staan de bewonerswensen voorop.
Het advies wordt aan het eind van de dag aan de verhuurder gepresenteerd, die daar in veel gevallen mee aan de slag gaat. Dat levert huurders een lagere energierekening op, maar ook een woning waar het prettiger wonen is. Bijvoorbeeld omdat de oorzaak van koude voeten en vocht in de badkamer eindelijk verholpen is.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel