Energielabel ondoorzichtig voor huurders

3 april 2016

Voor huurders is het moeilijk om de juistheid van het energielabel van de huurwoning te achterhalen. Dat blijkt uit een uitzending van KRO NCRV programma De Monitor.

Huisje met energielabel

Verhuurders geven bij twijfel niet altijd inzage in de gegevens waar ze het energielabel op hebben gebaseerd. Terwijl de maximaal toegestane huurprijs van een sociale huurwoning, mede afhankelijk is van het energielabel. Een zuiniger label, zorgt voor een hogere maximale huurprijs. De Woonbond vindt dan ook dat verhuurders transparant moeten zijn in deze informatie.

Onjuist label

In het programma blijkt ook dat er foute labels worden uitgereikt. Voor huurders is het moeilijk om de onjuistheid van een energielabel aan te tonen. Het is van belang dat Energielabels kloppen. De bedrijven die deze labels uitreiken moeten dan ook goed worden gecontroleerd. Uit de uitzending blijkt dat dat onvoldoende gebeurt.

Label aanpassen is erg lastig

Voor het aanpassen van een energielabel, kunnen huurders niet naar de Huurcommissie stappen. Huurders kunnen wel zelf een adviseur inschakelen, maar daar zijn kosten aan verbonden. De Woonbond publiceerde deze huurdersvraag over wat huurders kunnen doen als ze het niet eens zijn met het energielabel.

Huurverlaging na onjuist label

De Huurcommissie kan wel tot een zogeheten ‘eigen oordeel’ – dat kan afwijken van het afgegeven label – overgaan bij andere procedures, bijvoorbeeld bij een verzoek tot huurverlaging op grond van de puntenwaardering. Dat doet de Huurcommissie alleen als de huurder zelf inhoudelijke argumenten heeft die aannemelijk maken dat het label niet klopt én als een ‘lager’ label ook daadwerkelijk invloed heeft op de huurprijs die u betaalt. Het ‘eigen oordeel’ van de Huurcommissie gaat niet gelden als het nieuwe energielabel van uw woning, maar kan in een verzoek tot huurverlaging op grond van de puntentelling wel leiden tot een huurverlaging.

energielabel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen