Meteen naar de content

Energieprijscompensatie: dit is wat we weten

Huren en geld In 2022 en 2023 helpt de overheid huishoudens om de (hoge) energierekening te kunnen betalen. Voor mensen met een eigen aansluiting op gas, warmte en stroom is dit al geregeld. Maar voor huishoudens die samen met anderen één aansluiting hebben, werkt minister Jetten nog aan een oplossing. Dit liet de minister op donderdag 10 november weten in het debat over het energieprijsplafond.
De overheid helpt huishoudens met een eigen (kleinverbruik) aansluiting op gas of warmte, en stroom.
De overheid biedt energieprijscompensatie helpt huishoudens met een eigen (kleinverbruik) aansluiting op gas of warmte, en stroom.

Compensatie huishoudens met eigen aansluiting

Huishoudens met een eigen (kleinverbruik) aansluiting op gas of warmte, en stroom krijgen energieprijscompensatie door de volgende maatregelen:

  1. In 2022 betaal je minder belasting op elektriciteit en krijg je een hogere teruggave van de energiebelasting. Bovendien betaal je van juli tot en met december 2022 9% in plaats van 21% btw op gas, warmte en stroom.
  2. In november en december 2022 krijgt ieder huishouden met een eigen stroomaansluiting €190 korting op de energierekening. In totaal dus €380 korting.
  3. In 2023 geldt een energieprijsplafond: je betaalt een vaste lage prijs voor gas en stroom (en warmte) tot een verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Als je nog een vast contract hebt met lagere prijzen, betaal je de afgesproken lagere prijs.

Regeling voor blokaansluitingen in de maak

Alle huishoudens met een gedeelde gas-, warmte- of stroomaansluiting (zoals flats met blokverwarming, maar ook studentenhuizen en woongroepen) vallen onder ‘blokaansluiting’. Voor hen gelden de bovengenoemde maatregelen (grotendeels) niet. Voor deze groep werkt minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat een aparte regeling uit.

Plannen voor huishoudens met blokaansluiting

De minister werkt de volgende plannen uit voor huishoudens met een blokaansluiting:

  • Wooncomplexen met een gedeelde collectieve aansluiting krijgen een vast bedrag per huishouden. Dit geldt voor zowel gas, stroom als warmte. Hoe hoog dat bedrag is, is nog niet bekend.
  • De eigenaar of beheerder van de aansluiting zal het bedrag moeten aanvragen. Dat is de verhuurder, de Vereniging van Eigenaren of de beheerder van het collectief. Met de aanvragen wordt een database van blokverwarmings-aansluitingen gemaakt, zodat duidelijk is wie onder deze regeling valt.
  • De eigenaar of beheerder krijgt het bedrag in één keer uitgekeerd via de Belastingdienst en verrekent dit met de gas-, warmte- en/of stroomafrekening per huishouden.

De minister heeft de plannen voor blokaansluitingen op 1 januari 2023 nog niet helemaal uitgewerkt. Maar het eenmalige bedrag zal wel voor heel 2023 worden vastgesteld.

Extra ondersteuning lage inkomens

De overheid helpt mensen met een laag inkomen dit jaar én volgend jaar extra met een energietoeslag van ongeveer €1.300. Dit bedrag komt bovenop de bovenstaande maatregelen. Verdien je minder dan €1.310 (alleenstaand) of €1.871 (samenwonend) per maand, kijk dan of je aanmerking voor energietoeslag.