Energietransitie moet woonlasten verlagen

7 april 2022

De woonlasten (huur en energiekosten) voor huurders moeten na de verduurzaming van hun huis lager zijn dan daarvoor. Dat heeft de Woonbond in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Bovendien is de bond de petitie ‘Stop energiearmoede: Isoleer woningen!’ gestart.

tweet van minister De Jonge waarin hij het Kamerdebat op 6 april 2022 aankondigt
Tweet van minister Hugo de Jonge over het Kamerdebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving

Gisteren, 6 april, besprak de Tweede Kamer hoe het ervoor staat met de energietransitie voor woningen en andere gebouwen (de gebouwde omgeving). De Tweede Kamer besprak ook of er extra of andere maatregelen nodig zijn, want er is haast. In 2030 moet al een groot deel van de woningen verduurzaamd zijn en in 2050 moeten alle gebouwen klimaatneutraal zijn. Dat staat in het Klimaatakkoord.

Gelijkblijvende woonlasten

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de energietransitie voor huurders ‘woonlastenneutraal’ moet zijn. Dat betekent dat de huur en de energierekening samen niet meer mogen zijn na de renovatie dan ervoor. Een verhuurder mag voor de verduurzaming van het huis meer huur vragen, maar de energierekening moet dan minstens evenveel omlaag gaan.

Verlagen van woonlasten

Doordat de energieprijzen nu erg hoog zijn, zitten heel veel huurders in financiële problemen. De Woonbond wil niet dat huurders na de verduurzaming van hun woning met deze hoge kosten blijven zitten, omdat ze verrekend zijn in de huur. Daarom slaat de Woonbond alarm. De Woonbond heeft de Kamer gevraagd om in de energietransitie voor huurders in te zetten op het verlagen van de woonlasten. Dit kan door geen huurverhoging te vragen voor de renovatie van de woning. De huur blijft dan gelijk en de energierekening gaat flink omlaag.

Slecht geïsoleerde huurwoningen verbeteren

Naast verduurzaming zonder huurverhoging heeft de Woonbond de Kamer opnieuw gevraagd om de huur te bevriezen van huurwoningen met een slecht energielabel (D t/m G), en enkelglas tot een gebrek te verklaren. Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks vroeg de minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge om enkelglas als gebrek te zien. De Jonge zei in het debat hierover te willen nadenken. Hij vindt het noodzakelijk er alles aan te doen om slecht geïsoleerde huurwoningen te verbeteren.

Eisen voor verduurzaming huurwoningen

Minister De Jonge wil ook dat huurwoningen met een slecht label niet meer opnieuw verhuurd kunnen worden. Hij is nog aan het kijken wanneer dat soort eisen moeten ingaan. Hij komt daarvoor eind mei of begin juni met een voorstel.

Teken de petitie

Er is haast bij het verduurzamen van huurwoningen. Veel huurders leven in energiearmoede doordat ze in slecht geïsoleerde huizen wonen. De Woonbond is daarom óók een petitie gestart om aandacht te vragen bij de ministers voor een snelle en grondige aanpak van energiearmoede onder huurders. Deze actie is een samenwerking met het Woonprotest, de Goede Zaak, en XR, Wise en Fossielvrij. Teken de petitie op de website van De Goede Zaak.

armoede
energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen