Europese burgemeesters willen grotere sociale huursector

27 november 2013

De burgemeesters van 27 grote Europese steden hebben opgeroepen de sociale huursector te behouden en uit te breiden. De sociale huursector moet volgens hen niet beperkt worden tot een voorziening voor de laagste inkomens. Bemoeienis door de EU met de omvang van de sociale huursector wijzen ze af.

Hundertwasserhaus in Wenen
Hundertwasserhaus in Wenen.

Dit blijkt uit een ‘resolutie voor sociale huisvesting’ die de burgemeesters uit onder meer Wenen (de initiatiefnemer), Parijs, Berlijn, Praag en Brussel hebben ondertekend. Twee Nederlandse burgemeesters behoren tot de ondertekenaars: Van der Laan (Amsterdam) en Van Aartsen (Den Haag). Vooral de ondertekening van VVD-er Van Aartsen is opvallend: Zijn partijgenoot minister Blok wil de sociale huursector juist terugbrengen tot een voorziening voor de laagste inkomens.

Motie voor hogere inkomensgrens

De VVD (en D66) stemden deze week tegen de motie Monasch (PvdA), waarin de Europese inkomensgrens voor sociale huurwoningen wordt verhoogd van 34.000 naar 38.000 euro (prijspeil 2012). Deze motie, die met ruime meerderheid werd aangenomen in de Tweede Kamer, is een eerste stap in de richting die de 27 burgemeesters op willen. Zij spreken in hun resolutie uit dat de EU zich helemaal niet moet bemoeien met de grootte van de sociale huursector. Dat kan volgens hen beter op nationaal of regionaal niveau worden bepaald.

Brede voorziening

De burgemeesters zien sociale huisvesting als een brede voorziening, die verder gaat dan alleen het beschikbaar stellen van een woning. Om de sociale cohesie te bevorderen en segregatie te voorkomen moet de sociale huursector breed toegankelijk zijn. Deze kan dan werken als een sterke motor voor economische groei.

betaalbaarheid
inkomensgrens

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen