Financieel voordeel voor huurders L-flat

15 april 2013

Het opknappen van het grootste flatgebouw van Nederland pakt financieel voordelig uit voor de huurders. De mindere uitgaven voor energie wegen ruimschoots op tegen de huurverhoging. De woonlastenwaarborg die woningbouwvereniging De Kombinatie haar huurders had gegeven, blijkt volledig bewaarheid.

Meteropname bij de L-flat

De L-flat staat in Zeist, in de wijk Vollenhoven. De flat is in twee jaar tijd gerenoveerd, waarbij de nodige maatregelen zijn genomen om energie te besparen. Om huurders enthousiast te maken, heeft woningbouwvereniging De Kombinatie de huurders van de flat indertijd een woonlastenwaarborg gegeven. Daarmee heeft de huurder de garantie dat de totale besparing op de stookkosten altijd groter is dan de totale huurverhoging. De bewoner betaalt bij een normaal stookgebruik minder woonlasten per maand.

Controle

Onlangs hebben de bewonerscommissie ‘L-flat’, de Woonbond en de Kombinatie gecontroleerd of de totale energiebesparing werkelijk hoger is dan de totale huurverhoging. Eén jaar na de ingangsdatum van de huurverhoging, blijkt de besparing maar liefst € 40,30 per maand te zijn (bij de huidige gasprijs van ongeveer 63 cent). Daarmee gaan de huurders er fors op vooruit. Ander goed nieuws is dat de bewoners van de L-flat sinds 1 april 2012 alleen betalen voor hun eigen stookkosten, omdat alle huurders een individuele warmtemeter hebben gekregen tijdens de opknapbeurt van de flat. Ook zijn de woningen dankzij de grote renovatie veel comfortabeler en is het binnenklimaat sterk verbeterd.

Volgend jaar meer resultaat

De Woonbond is actief betrokken geweest bij de plannen voor energiebesparende maatregelen in de L-flat en bij het vaststellen van het resultaat van de woonlastenwaarborg. Onno van Rijsbergen, adviseur woningkwaliteit bij de Woonbond: ‘Dit is een spectaculair project, waar de 728 woningen van Label G naar C en B gingen. Nu is de werkelijke besparing bekend. De waarborg is ruimschoots gehaald. Toch valt de werkelijke besparing met 44% lager uit dan verwacht (60%). Mogelijk is er volgend jaar meer resultaat te verwachten, omdat dan pas het effect van de nu aanwezige individuele bemetering helemaal doorwerkt.’

Ervaringen elders

De L-flat in Zeist is overigens niet het enige renovatieproject waar met de woonlastenwaarborg is gewerkt. Ook elders zijn inmiddels mooie geboekt, zoals bijvoorbeeld in Heindijk (Rotterdam IJsselmonde) en Montfoort.

energiebesparing
huurverhoging na woningverbetering

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen