Fiscus weet van veel huurders het inkomen niet

27 maart 2012

Over 5 tot 10 procent van de huurders kan de Belastingdienst geen inkomensindicatie verstrekken aan verhuurders.  Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Als gevolg daarvan kunnen niet alle huurders met een inkomen van meer dan € 43.000 een extra huurverhoging (‘gluurverhoging’) krijgen.

Privacy onder vergrootglas

Volgens de NOS kan de Belastingdienst over 5 tot 10 procent van de huurders geen inkomensindicatie verstrekken aan de verhuurder. Maar er zijn ook uitschieters. Enkele verhuurders ondervonden dat er van 30, 40 of zelfs 75 procent van de huurders geen inkomensindicatie beschikbaar is.

De Woonbond – die grote bezwaren heeft tegen de ‘gluurverhoging’ - concludeert dat de maatregel onzorgvuldig wordt ingevoerd. Directeur Ronald Paping: “De willekeur bij de invoering wordt steeds groter. Het is volstrekt onverantwoord om deze huurverhoging dit jaar al in te laten gaan.”

Huurverhoging aanzeggen moet tijdig

Om de huurverhoging die op 1 juli ingaat tijdig te kunnen aanzeggen hebben verhuurders de inkomensgegevens snel nodig. Een huurverhogingsvoorstel moet minimaal twee maanden voor de ingangsdatum bij de huurder op de mat liggen. Maar de wet die legitimeert dat er überhaupt inkomensgegevens mogen worden opgevraagd door verhuurders is nog niet aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Nu komt daar nog eens bij dat de door de Belastingdienst verstrekte gegevens onvolledig zijn.

Onvolledige gegevens

De website van de NOS meldt een aantal voorbeelden. Corporatie Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg vroeg naar de inkomens van 3.300 huurders, maar kreeg ze van niet meer dan 400 huurders. Woonstichting Leystromen kon over 30 procent van de huurders geen gegevens krijgen. Bij Woonbedrijf Eindhoven ging het om 44 procent. De Belastingdienst erkent dat er problemen zijn, zo meldt de NOS.

Zorgen bij corporaties

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, maakt zich grote zorgen, omdat zij van mening is dat de corporaties het geld nodig hebben om de heffing van ruim 600 miljoen euro die het Rijk de sector per 2014 oplegt, te kunnen betalen. Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere verhuurders, noemt de problemen vooralsnog ‘schoonheidsfoutjes’, en gaat ervan uit dat het lukt om alle huurders die meer dan € 43.000 verdienen de extra huurverhoging op tijd aan te zeggen.

betaalbaarheid
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen