Focus op je servicekosten in Huurwijzer 2

9 juli 2021

De tweede Huurwijzer van dit jaar komt met een special over servicekosten: wat zijn ze en hoe kun je de jaarafrekening controleren? En natuurlijk nog een aantal andere niet te missen verhalen, zoals over woonpionier Peel Natuurdorpen en de toegankelijkheid van woningen.  

Huurwijzer 2021-2
Elsa Waljaard deed samen met medehuurders onderzoek naar hoe hun gemeenschappelijke energierekening tot stand komt. In Huurwijzer 2 besteden we extra aandacht aan servicekosten.

Special Servicekosten

Voor 1 juli moeten verhuurders een afrekening aan huurders verstrekken waarin staat welke servicekosten zij werkelijk hebben gemaakt. Voor huurders het moment om te checken of de servicekosten kloppen. Maar hoe doe je dat? In deze Huurwijzer gaan we er uitgebreid op in en horen we van bewonersorganisaties hoe zij het hebben aangepakt. 

Aanpassen of verkassen

Door ziekte, een ongeval of ouderdom kan je vertrouwde huis veranderen in een slecht toegankelijke woning. Soms kan een woningaanpassing helpen, maar vaak is een verhuizing nodig. Alleen, waar zijn die aangepaste woningen? Woningaanpassingen zijn vaak onmogelijk en er is een groot tekort aan toegankelijke woningen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ieder(in) en de Woonbond

Peel Natuurdorpen

Peel Natuurdorpen won afgelopen mei de publieksprijs als Woonpionier 2021. Het initiatief wil duizenden kleine woningen gaan realiseren op boerenland dat tot natuurlandschap wordt omgetoverd. Zo pakken ze in de Peel niet alleen de woningnood aan, maar ook de klimaatcrisis.

Onschuldig in een drugspand

Ombudsmannen, advocaten en hoogleraren vinden dat de menselijke maat zoek is bij huisuitzettingen vanwege drugshandel of andere criminele zaken. In de praktijk worden daar namelijk vaak juist onschuldige bewoners het slachtoffer van. Een achtergrondverhaal.

Vaste rubrieken 

Zoals altijd zijn in 'Om te beginnen' nieuwtjes op het gebied van huren en wonen te vinden. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, ‘Huisraad’ met handige huishoudsnufjes, de kruiswoordpuzzel, ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’.

Columns

Zeno Winkels vraagt zich af wanneer de wal het schip van de wooncrisis zal keren en Carrie Jansen smeedt plannen om gewoon weer te gaan kraken. Columnist Hizir Cengiz vertelt dat hypotheekleningen niet zijn toegestaan voor moslims en dat hij als starter is overgeleverd aan huisjesmelkers. 

Wanneer krijg je Huurwijzer?

Persoonlijke leden van de Woonbond ontvangen Huurwijzer vier keer per jaar in hun brievenbus. 


Huurwijzer achterbanabonnement

Een aantal huurdersorganisaties laat niet alleen Huurwijzer 1, maar ook de andere nummers van Huurwijzer bij de eigen achterban bezorgen. Ook interesse in zo'n achterbanabonnementLees meer en bel met Woonbondconsulent Jos Aal.

 

Huurwijzer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen