Geef huurders instemmingsrecht bij verkoop corporaties

22 augustus 2016

De afgelopen jaren worden er op grote schaal woningen van corporaties verkocht aan particuliere verhuurders. De Woonbond wil dat huurders instemmingsrecht krijgen op de verkoop van sociale huurwoningen.

NRC Handelsblad liet afgelopen zaterdag weten dat corporaties van 2013 tot en met 2015 zo’n 15.000 huurwoningen verkochten aan beleggers.

Extra huurverhoging  

Huurders in een sociale huurwoning bij commerciële eigenaren, kunnen onder het nieuwe huurbeleid een hogere huurverhoging krijgen dan sociale huurders bij woningcorporaties. Huurders hebben dus een direct belang bij de verkoop van de huurwoning, maar hebben er niets over te zeggen. Daarom wil de Woonbond dat huurders instemmingsrecht krijgen bij verkoop.

70%-regeling

Huurders kunnen de verkoop van hun huurwoning zo tegenhouden. Bij grootschalige verkoop van complexen zou minstens 70% van de huurders met de verkoopplannen moeten instemmen, zoals dat nu bij bijvoorbeeld renovatieplannen ook het geval is. Op deze manier hebben huurders een onderhandelingspositie bij verkoop en kunnen ze afspraken maken met de nieuwe verhuurder over voorwaarden, of de verkoop tegenhouden.

verkoop huurwoningen
zeggenschap

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen