Geef bij urgentie na toewijzing inschrijfgeld terug aan aanvrager

23 juli 2021

Hoge tarieven schrikken spoedzoekers met weinig geld af om met urgentie voorrang aan te vragen voor een huurwoning. Het is volgens de Woonbond daarom beter om bij urgentie een laag bedrag te vragen dat na toewijzing aan de woningzoekende wordt teruggegeven. Dit voorkomt dat mensen met een kleine portemonnee worden benadeeld en geen urgentie aanvragen, terwijl gemeenten toch een drempel opwerpen zodat alleen serieuze aanvragen worden gedaan.

Een urgentieverklaring geeft spoedzoekers in nood voorrang bij het toewijzen van woningen. Voor het aanvragen van zo'n verklaring betaal je in Venray of Alkmaar helemaal niets, terwijl in Zaltbommel en Woerden er minimaal honderd euro inschrijfgeld wordt gevraagd. Bij urgentie gaat het om mensen die noodgedwongen door bijvoorbeeld een handicap of huiselijk geweld snel een andere huurwoning nodig hebben. Gemeenten gaan over de doelgroepen voor een urgentieregeling. Lees meer over urgentieregelingen in ons artikel 'Heb ik recht op urgentie.'

Behalve inschrijfkosten kan een gemeente verlangen dat de aanvrager medisch onderzoek laat doen. Dat kost ook geld. Hierdoor kan een aanvraag in een dure gemeente bij elkaar opgeteld 200 euro kosten. 

Rechten kwijt door rompslomp

Het Instituut Publieke Waarden staat regelmatig in opdracht van gemeenten spoedzoekers bij. "De mensen die wij spreken leven vaak van een minimuminkomen. Als je inkomen 1000 euro per maand is, is een urgentieverklaring van 200 euro een niet te nemen horde. Het is een vorm van iemands rechten ontnemen met bureaucratische rompslomp", verklaart onderzoeker Marit Lüschen van het Instituut Publieke Waarden aan RTL Nieuws. Het omzetten van het inschrijfgeld naar een borg ontziet deze groep en schrikt gelukzoekers volgens De Woonbond nog steeds af. Immers de borg krijgt men pas terug nadat de woning is toegewezen.

Verschillen in kaart

In 130 gemeenten betaal je 50 euro of meer voor de aanvraag met uitschieters naar boven de honderd euro. RTL Nieuws bracht de verschillen in Nederland per gemeente in kaart. De Woonbond vindt het belangrijk dat gemeenten de financiële drempel laag houden. 

woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen