Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenNederland vergrijst maar het woningaanbod is daarop niet voorbereid. Meer gelijkvloers wonen met voorzieningen onder handbereik is nodig, maar niet voorradig. Goed voorbeeld hiervan is de situatie in Lelystad.
Er zijn meer woningen nodig voor mensen van 55 jaar of ouder omdat deze groep groeit. Ouderen hebben behoefte aan gelijkvloers wonen met winkels en andere voorzieningen vlakbij, maar dit soort panden zijn schaars. Dat de vraag groot is, blijkt uit de Eerst Monitor Ouderenhuisvesting die minister Ollongren (BZK) eind januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De monitor verwacht dat het aantal huishoudens met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar of ouder toeneemt van 3,7 miljoen in 2020 naar 4,5 miljoen in 2035. Naar verwachting is in 2035 19 procent van de Nederlandse huishoudens gemiddeld 75 jaar of ouder.
In Lelystad geeft een derde van de ondervraagde senioren in een woonwensenonderzoek aan het liefst te willen verhuizen naar een seniorenwoning. Hierbij spraken deze mensen een voorkeur uit voor een gelijkvloerse woning, liefst met twee kamers, tuin, parkeerplek en nabij winkelgebied. Zij geven aan dat een seniorenwoning cruciaal is om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Duidelijk is dat Lelystad niet aan de vraag kan voldoen.
BZK berekent dat Nederland 6,73 miljoen woningen telt die geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking of die voor minder dan 10.000 euro geschikt te maken zijn. Dat is 86 procent van de totale woningvoorraad. Uit de monitor blijkt dat 61.000 ouderen met een fysieke beperking, zoals moeite met traplopen, nu nog niet geschikt wonen.
Ollongren schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat daarom de bestaande woningvoorraad het beste kan worden aangepast. Vraag blijft of er daarmee een oplossing komt voor de woningzoekenden in Lelystad die nu in een eengezinswoning wonen en uitkijken naar een kleiner, gelijkvloers pand dichter bij winkels en andere voorzieningen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel