Gemeente Rijswijk bouwt zélf 90 woningen voor middenhuur

7 oktober 2020

Rijswijk gaat zelf huurwoningen bouwen in het middensegment (van 737 tot 1000 euro huur). De gemeente doet dit omdat het aanbod ver achter blijft bij de vraag naar dit soort woningen.

De gemeente start met een pilot van 90 vrijesectorwoningen. Het gaat om appartementen en eengezinswoningen die gepland zijn in de nieuwe wijk Rijswijk Buiten.

Middeninkomens weinig kans op huis

Met deze bouwopdracht wil Rijswijk bouwen voor mensen die een te hoog inkomen hebben voor sociale huur, maar niet de koopkracht hebben voor een eigen huis. Een grote groep woningzoekenden maakt daarom volgens de gemeente weinig kans op een thuis in Rijswijk. ‘Daar moet nu heel snel verandering in komen en daarom gaan we onderzoeken of het mogelijk is zelf woningen in het middensegment te bouwen’, zegt de Rijswijkse wethouder Johanna Besteman (Wonen). ‘We willen graag dat deze grote groep woningzoekers, zoals onderwijzers, politieagenten en zorgmedewerkers, in Rijswijk blijven werken en we moeten hen dan ook een goede, betaalbare woning kunnen bieden’.

Marktmeester én marktpartij

Verhuurdersclub Vastgoed Belang reageert via RTL Nieuws kritisch en ziet de plannen van de gemeente Rijswijk als onverstandig. ‘De gemeente is tegelijk marktmeester én marktpartij; geen verstandige combinatie’, aldus woordvoerder Lucas Brons van Vastgoed Belang. Volgens hem moet de gemeente eerlijke grondprijzen vragen en van investeerders verlangen dat projecten met uitsluitend middenhuur worden gerealiseerd zonder een verplichte aandeel sociale huurwoningen met een maandhuurprijs onder de 737 euro. 

Winst onbelangrijk

Wethouder Besteman beaamt tegenover RTL Nieuws dat de gemeente in Rijswijk bouwt op eigen grond, hetgeen het 'rondrekenen' makkelijker maakt. Daarnaast is volgens de wethouder winst niet het belangrijkste. Het persbericht van de gemeente dat de plannen aankondigt, benadrukt wel het belang van een 'sluitende businesscase'. 

nieuwbouw
woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen