Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe gemeente Ede heeft minister Spies (BZK) gevraagd de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen naar 45.000 euro. De huidige inkomensgrens leidt tot ernstige stagnatie op de woningmarkt in Ede, zegt het college van B&W.
Per 1 januari vorig jaar is de inkomensgrens om sociaal te kunnen huren door het ministerie fors verlaagd. Wie een sociale huurwoning wil huren, mocht in 2011 niet meer verdienen dan 33.614 euro. In 2012 is dit bedrag voor inflatie gecorrigeerd naar 34.085 euro. Woningcorporaties mogen slechts tien procent van hun betaalbare woningen toewijzen aan huishoudens met een hoger inkomen. In de praktijk worden binnen die tien procent vooral mensen geholpen die vanwege de sloop van hun woning gedwongen zijn om te verhuizen.
De gemeente Den Bosch deed minister Donner, de voorganger van Spies, afgelopen oktober eveneens het verzoek om de inkomensgrens naar 45.000 euro op te trekken. Ook daar leidt de inkomensgrens tot het ernstig vastlopen van de woningmarkt.
De VNG, belangenorganisatie van Nederlandse Gemeenten, liet onlangs weten dat gemeenten zich grote zorgen maken over de effecten van de inkomensgrens. Ook de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond vinden dat de inkomengrens moet worden aangepast.
Door de inkomensgrens komen huishoudens met een bescheiden middeninkomen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zij zijn aangewezen op de commerciële huursector en de koopsector, maar daarvoor verdienen ze te weinig. Resultaat is dat huurders met een middeninkomen nauwelijks nog verhuizen, waardoor de woningmarkt nog verder in het slop raakt. Met een hogere inkomensgrens hopen gemeenten weer beweging in de woningmarkt te krijgen.
Op donderdag 2 februari praat de minister met de Tweede Kamer over de inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Dan ligt er ook een inventarisatie van hoe corporaties omgaan met de inkomensgrens en de 10 % ruimte die daarin is om de middeninkomens toch aan betaalbare woonruimte te helpen.
Via het meldpunt www.ikwilookwonen.nl heeft de Woonbond afgelopen maanden meldingen verzameld van woningzoekenden die door de inkomensgrens in de problemen zijn geraakt. Op 2 februari biedt de Woonbond deze meldingen aan minister Spies aan, de nieuwe minister die Wonen in haar portefeuille heeft.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel