Gemeenten willen hogere inkomensgrens sociale huur

16 januari 2012

De gemeente Ede heeft minister Spies (BZK) gevraagd de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen naar 45.000 euro. De huidige inkomensgrens leidt tot ernstige stagnatie op de woningmarkt in Ede, zegt het college van B&W.

Huisjes op 50-eurobiljetten.

Per 1 januari vorig jaar is de inkomensgrens om sociaal te kunnen huren door het ministerie fors verlaagd. Wie een sociale huurwoning wil huren, mocht in 2011 niet meer verdienen dan 33.614 euro. In 2012 is dit bedrag voor inflatie gecorrigeerd naar 34.085 euro. Woningcorporaties mogen slechts tien procent van hun betaalbare woningen toewijzen aan huishoudens met een hoger inkomen. In de praktijk worden binnen die tien procent vooral mensen geholpen die vanwege de sloop van hun woning gedwongen zijn om te verhuizen.

Den Bosch

De gemeente Den Bosch deed minister Donner, de voorganger van Spies, afgelopen oktober eveneens het verzoek om de inkomensgrens naar 45.000 euro op te trekken. Ook daar leidt de inkomensgrens tot het ernstig vastlopen van de woningmarkt.

Grote zorgen

De VNG, belangenorganisatie van Nederlandse Gemeenten, liet onlangs weten dat gemeenten zich grote zorgen maken over de effecten van de inkomensgrens. Ook de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond vinden dat de inkomengrens moet worden aangepast.

Middeninkomens verhuizen niet meer

Door de inkomensgrens komen huishoudens met een bescheiden middeninkomen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zij zijn aangewezen op de commerciële huursector en de koopsector, maar daarvoor verdienen ze te weinig. Resultaat is dat huurders met een middeninkomen nauwelijks nog  verhuizen, waardoor de woningmarkt nog verder in het slop raakt. Met een hogere inkomensgrens hopen gemeenten weer beweging in de woningmarkt te krijgen.

Tweede Kamer praat over inkomensgrens

Op donderdag 2 februari praat de minister met de Tweede Kamer over de inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Dan ligt er ook een inventarisatie van hoe corporaties omgaan met de inkomensgrens en de 10 % ruimte die daarin is om de middeninkomens toch aan betaalbare woonruimte te helpen.

Meldingen naar minister

Via het meldpunt www.ikwilookwonen.nl heeft de Woonbond afgelopen maanden meldingen verzameld van woningzoekenden die door de inkomensgrens in de problemen zijn geraakt. Op 2 februari biedt de Woonbond deze meldingen aan minister Spies aan, de nieuwe minister die Wonen in haar portefeuille heeft.

belangenbehartiging
betaalbaarheid
inkomensgrens

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen