Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe Rotterdamse burgemeester was te streng toen hij een huurwoning in Delftshaven na een drugsvondst sloot. Hierdoor dreigde onterecht dakloosheid voor onschuldige medebewoners. Dat oordeelt de Raad van State, de hoogste rechtbank van Nederland. De Woonbond signaleert dat meer burgemeesters de fout in gaan en roept op om onschuldigen niet dakloos te maken als een medebewoner de fout in gaat.
In de huurwoning in Delftshaven werden drugs en andere bewijzen van drugshandel gevonden in de slaapkamer van een van de zonen van het gezin. De rest van de familie wist niets van de drugshandel en werd overvallen door de sluiting van de woning door de burgemeester.
Door het foute gedrag van hun meerderjarige zoon, dreigden een zieke vader, twee minderjarige kinderen en hun moeder op straat te raken. De ouders verzetten zich tegen het besluit van de burgemeester. Tijdens de rechtszaak die zij aanspanden tegen het besluit, konden zij in de woning blijven. Dankzij het oordeel van de Raad van State, hoeven zij definitief niet het pand uit.
De Woonbond signaleert vaker dat burgemeesters te streng op treden bij drugsvondsten in huurwoningen. Het geval in Delfshaven staat niet alleen. Zo werd begin vorig jaar een woningsluiting uit 2019 na een drugsvondst in Harderwijk teruggedraaid. Ook hier stelde de rechter in de uitspraak dat een gezin onredelijk zwaar werd getroffen.
De Woonbond roept burgemeesters daarom op om onschuldige bewoners niet mee te laten boeten voor het gedrag van een in drugs handelende medebewoner. Immers een gezin dat ineens op straat staat, vindt in de huidige krappe woningmarkt niet snel elders onderdak. Het helpt daarbij niet dat degenen die door een drugsvangst dakloos raken op een zwarte lijst belanden. Dat schrikt verhuurders af, ook al betreft het onschuldige medebewoners. Burgemeesters moeten van de Woonbond meer oog hebben voor de specifieke omstandigheden en de gevolgen voor de bewoners in plaats van rucksichtslos tot sluiting overgaan.
De Woonbond staat niet alleen in haar oproep. Begin dit jaar verklaarden Anne Mieke Zwaneveld, ombudsman van Rotterdam en Anne Martien van der Does, kinderombudsman van regio Amsterdam bij RTL Nieuws dat het uitzetbeleid niet altijd klopt ‘In die woning wonen soms ook mensen die er niks mee te maken hebben en die wel getroffen worden door die sluiting. Dan is het een soort straf voor onschuldigen’, aldus Van der Does.
Ben je lid van de Woonbond en heb je vragen over een mogelijke woninguitzetting vanwege een drugsvangst? Bel dan gerust met de Huurderslijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel