Grote toename aanvragen energielabel eind 2020

27 januari 2021

In december hebben veel verhuurders een nieuw energielabel aangevraagd voor hun huurwoningen. “Normaal worden er zo’n 20.000 tot 40.000 energielabels voor huurwoningen per maand geregistreerd. In december waren het er meer dan 115.000,” laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan de Woonbond weten. Waarom verhuurders zoveel energielabels hebben aangevraagd in december, is niet precies bekend. 

Twee vrouwen met een bord 'Wij hebben zonnepanelen'
Veenendaal woont duurzaam

Vanaf 1 januari worden de energielabels voor woningen op een nieuwe manier berekend. Door de nieuwe rekenmethode kunnen woningen waar niets aan veranderd is, toch een ander label krijgen. Ongeveer de helft van de energielabels verandert. Het label kan hoger worden, maar ook lager.

Hoge labels kunnen lager worden

Vooral hogere energielabels (A- en B-labels) kunnen lager worden als ze opnieuw berekend worden. “Mogelijk willen sommige verhuurders geen risico nemen en hun woningen met een A- of B-label voor tien jaar veilig stellen, zodat zij de huur niet naar beneden hoeven bijstellen,” veronderstelt Bastiaan van Perlo, beleidsadviseur energie bij de Woonbond. 

Label is tien jaar geldig

Een energielabel is tien jaar geldig. Huurwoningen die in december nog een nieuw label hebben gekregen, houden dit label tot december 2030. Alleen als verhuurder de woning in de tussentijd renoveert of opnieuw een nieuw label aanvraagt, krijgt de woning eerder een nieuw label.

Meer punter voor beter label

Het energielabel voor woningen geeft aan wat de kwaliteit is van de isolatie en de installaties die de woning verwarmen (en koelen), ventileren, en van elektra en warm water voorzien. Energielabels zijn bij huurhuizen van invloed op de huur: hoe beter het energielabel, hoe meer punten de woning krijgt en hoe hoger de huur.

Vragen en antwoorden over energielabels

Wil je weten welk energielabel jouw woning heeft? En hoeveel punten het label van jouw woning krijgt? De Woonbond heeft een uitgebreid dossier Energielabels op de website waar je het antwoord op al je vragen over het energielabel van jouw woning kunt vinden.

energiebesparing
energielabel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen