Haagse huurders worden eigen huisbaas

7 juni 2017

In de Haagse Roggeveenstraat zijn 65 woningen gered van de sloophamer. De huurders hebben de woningen als wooncoöperatie opgekocht en gaan het beheer van de huurwoningen in eigen hand nemen.

Klussen in woning

Woningcorporatie Haag Wonen wilde de panden slopen, omdat renovatie te veel zou kosten. Nu gaan de bewoners de woningen zelf opknappen.

Drie jaar overleg

Door aanpassingen in de Woningwet in 2015 kunnen huurders makkelijker een wooncoöperatie starten. De groep huurders heeft er drie jaar over gedaan om de ingewikkelde deal van 2,5 miljoen euro voor elkaar te krijgen. De bewoners betalen straks maandelijks huur aan de eigen coöperatie, gemiddeld 485 euro. 

Kennisnetwerk wooncoöperaties

Naast de huurders in de Roggeveenstraat zijn er diverse initiatieven in Nederland. In de praktijk lopen initiatieven tot wooncoöperaties nog wel tegen veel knelpunten aan. Bijvoorbeeld rondom het regelen van de financiering. Het kennisnetwerk Cooplink brengt dit soort initiatieven met elkaar in aanraking, zodat kennis makkelijker gedeeld kan worden. Cooplink is een initiatief van de Woonbond, Woningbouwvereniging Gelderland en het ASW.

zelfbeheer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen