Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVeel Haagse particuliere verhuurders verhuren hun huurwoningen te duur, blijkt uit onderzoek van de gemeente.
In Nederland kennen we een puntenstelsel (het woningwaarderingsstelsel) waarmee de maximale huurprijs van een woning wordt berekend. Tot woningen van 737,- euro (de sociale huurgrens in 2020) geldt de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Boven die grens geldt er geen maximale huurprijs meer (dit is de vrije sector).
Particuliere aanbieders waarvan de woning onder de sociale huurgrens valt, houden zich massaal niet aan de maximale huurprijs, blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag. Dat meldt Omroep West. Volgens het puntensysteem zou 34% van de huurwoningen in Den Haag onder de grens moeten vallen, maar in de praktijk geldt dat maar voor vijf procent. De rest is veel duurder.
Op dit moment staat er geen sanctie op het te duur verhuren van huurwoningen. Wel kunnen huurders een lagere huurprijs afdwingen via een procedure bij de Huurcommissie als de verhuurder een te hoge prijs vraagt. Huurders die bij aanvang al een huurprijs boven de sociale huurgrens hebben, kunnen dit alleen in het eerste half jaar van hun huurcontract laten controleren met de toets aanvangshuur.
Omdat er geen sanctie staat op het overtreden van het woningwaarderingsstelsel, kunnen verhuurders het blijven proberen. Wethouder wonen Martijn Balster wil dat het Rijk het mogelijk maakt dat gemeenten kunnen ingrijpen als de verhuurders veel te hoge huren vragen. De Woonbond wil dat het vragen van een te hoge huur wettelijk als een economisch delict gaat gelden. Het wordt dan mogelijk foute verhuurders actief op te sporen en een boete te geven voor het rekenen van te hoge huurprijzen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel