Hefplateau na bewonersprotest vervangen door lift

18 juli 2012

Dat het helpt om je als bewonerscommissie actief en vasthoudend op te stellen bewijst het verhaal van seniorenwoongroep Lieflijk Indië in Haarlem. Na protest van de bewoners besloot de woningcorporatie om de plateaulift te vervangen door een afsluitbare lift.

Lift in complex met seniorenwoningen

Woongroep Lieflijk Indië is een initiatief van Stichting Indische Ouderenraad Haarlem. In samenwerking met de Ouderenraad realiseerde wooncorporatie Pre Wonen 27 appartementen met een grote ontmoetingsruimte in de Europawijk/Schalkwijk in Haarlem.

Het pand werd eind 2010 opgeleverd, met een lift in de vorm van een hefplateau. Opmerkelijk voor een nieuwbouw seniorencomplex, want dit type lift mist een afsluitbare liftkooi. De bewoners, van wie velen ver boven de 70, voelden zich zo onveilig op het plateau dat ze ondanks hun gevorderde leeftijd toch maar voor de trap kozen.

Onvoldoende basiskwaliteit

Al kort na oplevering vroeg de bewonerscommissie aandacht voor de problemen met de lift. De corporatie kwam daarop met een aantal aanpassingen, maar dat hielp onvoldoende. De bewonerscommissie stelde zich dan ook op het standpunt dat de lift moest worden vervangen. Terecht, volgens woonbondconsulent Saskia Lieon: “Een dergelijke plateaulift mag voldoen aan de eisen van het bouwbesluit, maar heeft niet de basiskwaliteit die huurders van een nieuwbouw seniorencomplex mogen verwachten.”

Bewonerscommissie blij met besluit

Uiteindelijk ging Pre Wonen overstag en is besloten het hefplateau in 2013 te vervangen door een echte lift. De heer Visser, voorzitter van de bewonerscommissie, is verheugd over dat besluit. “De argumenten van de bewonerscommissie zijn daadwerkelijk ter harte genomen”.

Automatische deurdrangers

De bewonerscommissie blijft zich inzetten voor betere voorzieningen in het complex, waaronder automatische deurdrangers. Zo´n aanpassing kan door een individuele bewoner bij het WMO-loket van de gemeente aangevraagd worden. Maar na meerdere aanvragen bij de gemeente wordt er nu samen met Pre Wonen bij alle deuren elektrische deurdrangers geplaatst. Dat voorkomt dat zo´n voorziening nog aangevraagd moet worden op een moment dat een bewoner niet meer zonder kan.

Begaanbare toegangspaden

Ook voor andere voorzieningen die maken dat je tot op hoge leeftijd prettig kunt wonen heeft de commissie aandacht. Winterse gladheid brengt voor senioren een hoog risico op vallen met zich mee, en op de toegangspaden naar de appartementen kan in de winter flink wat sneeuw en ijzel liggen. De bewoners pleiten dan ook voor het doortrekken van de overkappingen, zodat de ​paden ook in de winter begaanbaar blijven.

huurdersorganisatie
onderhoud
senioren

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen