Helft particuliere huurwoningen in de tijdelijke verhuur

8 december 2020

Bijna de helft van de woningzoekenden op de particuliere huurmarkt wordt opgezadeld met een tijdelijk huurcontract, blijkt uit onderzoek van Investico in samenwerking met Trouw en De Groene Amsterdammer. De Woonbond en DeGoedeZaak willen dat de inzet van tijdelijke contracten aan banden wordt gelegd. Nu kunnen commerciële verhuurders die inzetten wanneer ze willen, en dat gebeurt dus ook massaal. 

Binary Data verhuisverdriet

Bij 47 procent van de verhuringen uit de steekproef werd een tijdelijk contract aangeboden. Sinds 2016 is het mogelijk om een huurcontract van maximaal twee jaar aan te bieden. Woonbonddirecteur Zeno winkels: ‘Wij willen een einde aan deze draaideurcontracten waarmee huurders zo weer op straat staan. Het zorgt ervoor dat huurders minder makkelijk aan de bel trekken bij slecht onderhoud, of een te hoge huur of servicekosten. Aan het eind van de rit staan ze op straat en gaat de woning opnieuw in de tijdelijke verhuur tegen een nog hogere prijs. Wie nu de huurmarkt op komt is gedoemd in woononzekerheid te leven.’ 

Vaste contracten de norm?

Bij de invoering beloofde toenmalig minister van Wonen Stef Blok (VVD) dat vaste huurcontracten de norm zouden blijven. Winkels: ‘Dat fabeltje is nu in ieder geval onderuit gehaald’. 

Minimum periode

Uit het onderzoek blijkt ook dat verhuurders vaak een minimumperiode koppelen aan een tijdelijk contract. Niet alleen sta je aan het eind van het contract op straat, maar je moet ook blijven betalen. Dat mag op dit moment juridisch helemaal niet. Maar met onduidelijke huurcontracten proberen verhuurders hier toch mee weg te komen, blijkt ook uit vragen die wij krijgen aan onze Huurderslijn.

Ollongren wil tijdelijke contracten stapelen

Volgend jaar wordt de Wet Doorstroming Huurmarkt -die de tijdelijke contracten mogelijk maakte- geëvalueerd. Toch heeft minister Ollongren in een recent wetsvoorstel een uitbreiding van de de mogelijkheden voor tijdelijke contracten opgenomen. Tijdelijke contracten kunnen dan eenmalig verlengd worden tot maximaal drie jaar. Een stapeling van onzekerheid. Verhuurders kunnen dan na een tijdelijk contract nog eens een tijdelijk contract aan de huurder aanbieden, nu zou een verlenging tot een vast contract moeten leiden. Het stapelen van tijdelijke contracten is geen oplossing en zorgt niet voor woonzekerheid. Tijdelijk zal nog meer de norm worden op de particuliere huurmarkt. Winkels: ‘Een bizar voorstel, omdat we zien hoe deze contracten de positie van huurders hebben verslechterd.’ 

Bovendien wil de minister het mogelijkheid maken om een minimale huurperiode bij tijdelijke contracten af te spreken. Dan zitten huurders tijdelijk vast aan een woning, terwijl ze hard op zoek zijn naar woonruimte voor na de tijdelijke huurperiode. De wet ligt nu openbaar ter consultatie, iedereen kan dus zijn mening laten horen op deze website van de overheid. De consultatie loopt tot 22 december.

Vreemde koppeling

Vreemd genoeg is de wet gekoppeld aan een wettelijke opkoopbescherming, alhoewel dat inhoudelijk niet met elkaar te maken heeft. Deze opkoopbescherming moet ervoor zorgen dat starters op de koopmarkt meer kans maken. Gemeenten kunnen er zo voor zorgen dat bepaalde woningen niet gekocht kunnen worden voor de verhuur, maar alleen om door de koper bewoond te worden. Door deze koppeling van twee wetten is het voor Kamerleden moeilijk om elk voorstel (de opkoopbescherming en de uitbreiding van tijdelijk contracten) te beoordelen. Ze kunnen uiteindelijk alleen voor of tegen het hele pakket stemmen.

Petitie tegen draaideurcontracten

De Woonbond en DeGoedeZaak hebben een petitie tegen de wooncrisis lopen waarin ook de oproep wordt gedaan deze draaideurcontracten aan te pakken. Die is inmiddels ruim 13.000 keer getekend. Winkels: ‘Huurders verdienen woonzekerheid. Het is tijd dat het kabinet dat ook inziet.'

tijdelijke verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen