Hitte: pas buurt, huis en jezelf aan

16 juni 2021


Huurders, verhuurders én gemeenten moeten allemaal aan de slag om oververhitting van huizen te voorkomen. Dat concludeert bureau TAUW uit het Hittebelevingsonderzoek

Vrouw loopt langs gevel met geveltuintje
Een geveltuinje helpt al om hitte in huis te voorkomen.

Zowel jongeren als ouderen hebben last van hitte in huis en behoefte aan koelte. Dat blijkt uit het Hittebelevingsonderzoek dat bureau TAUW uitvoerde bij een aantal gemeenten en woningcorporaties verspreid over het hele land. Het onderzoek werd vorige zomer gehouden. De resultaten maakten de onderzoekers dit voorjaar bekend. Daaruit blijkt dat een gecombineerde aanpak van gebied, gebouw en bewonersgedrag nodig is om hitte te voorkomen.

Hitte in huis voorkomen

Om hitte in huis te voorkomen neemt een groot deel van de bewoners die deelnamen aan het onderzoek maatregelen, zoals het voorkomen van zoninstraling door gebruik te maken van buitenzonwering of door ramen en gordijnen te sluiten. Ook passen bewoners slim ventileren toe om het huis koel te houden. Een op de vijf mensen gebruikt een airco.

Oorzaken van hitte in huis

Veel woningen warmen te veel op door gebrek aan schaduw rond het huis, veel glas en weinig of geen zonneschermen. Ook geven bewoners met een zeer goed geïsoleerde woning aan dat de warmte moeilijk uit het huis te krijgen is als de woning eenmaal is opgewarmd.

Weinig groen, veel tegels

Opvallend is dat de meeste mensen die last hebben van hitte veel tegels in de tuin hebben en weinig of geen hoge planten zoals bomen en grote struiken. Daarnaast biedt de wijk of woonomgeving weinig mogelijkheden voor verkoeling, zoals bomen, een parkje of water.

Maatregelen

Bureau TAUW concludeert dat er op drie plekken tegelijk maatregelen nodig zijn om oververhitting te voorkomen, namelijk aanpassingen in de buurt, aan het gebouw, en in gedrag van bewoners. De onderzoekers doen onder andere de volgende aanbevelingen:

  • Meer bomen en planten in de buurt of wijk
  • Buitenzonwering om zoninstraling te voorkomen
  • Aanleggen van duurzame warmte/koude-systemen
  • Minder tegels en meer planten in tuinen
  • Ramen en gordijnen sluiten
  • Goed ventileren in de nacht

Zelf hitte aanpakken

De Woonbond heeft ook aandacht voor hitte in woningen en de ongezonde hittestress die dat veroorzaakt. Je leest meer over wat je zelf of samen met je verhuurder kunt doen op de webpagina Hoe pak ik hitte in huis aan? en in de vernieuwde brochure Comfortabel en gezond wonen die je kunt aanschaffen in onze webwinkel.

Gezond wonen

Meer informatie over gezond wonen, zoals lood in drinkwater en vocht- en schimmelproblemen, vind je in het webdossier Gezond wonen.

binnenmilieu

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen