Hoe ver zijn we met 'aardgasvrije wijken' in Huurpeil 2

10 juni 2022

Waar bewoners(initiatieven) leidend zijn, gaat de energietransitie makkelijker. Verder in Huurpeil 2 achtergrondverhalen over leven in uitstoot, de opvang van Oekraïners en een update over de wijkaanpak.

Huurpeil 2, 2022

De energietransitie in de gebouwde omgeving komt langzaam op stoom, zo wordt duidelijk in het dossier in Huurpeil 2. Het Programma aardgasvrije wijken doet in steeds meer proeftuinen ervaring op en hoopt best practices te kunnen opschalen. Duidelijk is in elk geval dat waar bewoners(initiatieven) leidend zijn, de transitie makkelijker gaat.

Leven in uitstoot

Schone lucht is een recht. Weten hoe schoon de lucht in je omgeving is, ook. Toch worden beide rechten ook in Nederland met voeten getreden. In de IJmond bij staalfabrikant Tata Steel bijvoorbeeld. Steeds vaker eisen burgers hun rechten op en dwingen overheden en bedrijven tot transparantie en het nemen van hun verantwoordelijkheid.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

Terwijl de woning- en opvangnood in Nederland al hoog was, hadden vanaf februari plotsklaps duizenden Oekraïners onderdak nodig. Hoe wordt die complexe klus geklaard? Erna Lensink van Vluchtelingenwerk Nederland, vertelt daar over.

Manifest voor een succesvolle wijkaanpak

De wijk is, na een beleidsvacuüm van bijna tien jaar, weer terug op de politieke agenda. En dat is maar goed ook, want in honderden wijken staat de leefbaarheid onder druk. Het kabinet gaat inzetten op veiligheid in wijken. Experts en actieve bewoners pleiten ervoor de ervaringskennis en agenda van bewoners dit keer wél leidend te laten zijn.

Huurrecht belangrijker dan Warmtewet

De afschrijvings- en onderhoudskosten voor Warmte Koude Opslag-installaties mogen niet meer via servicekosten op huurders worden verhaald. Dat is het baanbrekende oordeel van de Hoge Raad eind januari 2022 in het zogenoemde Acantus-arrest. In de rubriek 'Recht of krom?' leggen we uit hoe dit zit.

Vaste rubrieken

‘In de peiling’ geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. ‘De Zeepkist’ biedt o.a. reacties op de stelling dat flexcontracten leegstand voorkomen. De columnist Jos van der Lans is weer van de partij. Op de achterpagina vindt u een politieke prent van Joep Bertrams en de column van onze nieuwe columnist Mert Kumru, woon- en klimaatactivist en voormalig VN jongerenvertegenwoordiger op het gebied van mensenrechten. 'Leesvoer’ biedt een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden. Achterin Huurpeil een katern met informatie over de Woonbond en zijn achterban.

Wil je meer lezen van de actuele Huurpeil? Neem dan een kijkje in het dossier van de actuele editie, of neem een abonnement op Huurpeil.

Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen