Hoe woont Generatie Y?

19 september 2014

Het jaarlijkse Marja van der Werfdebat over bevlogen volkshuisvesting zet dit jaar ‘Generatie Y’ in de spotlights, jongeren tussen 16 en 30 jaar. Hoe wonen zij en hoe willen zij wonen? Heeft de huidige woningmarkt wel voldoende antwoord op hun problemen en wensen?

Logo Marja van der Werfdebat 2014

Deze week is het debat van start gegaan met een online campagne op social media. Op 16 oktober wordt het online debat afgesloten met een ‘real live’ diner en debat in Utrecht.

Huisvesting voor jongeren

Jaarlijks organiseert een andere groep vrijwilligers het Marja van der Werfdebat. Dit jaar is het thema huisvesting voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar, ook wel 'Generatie Y’ genoemd. Hoe wonen zij en hoe willen zij wonen? Deze nieuwe generatie gaat - noodgedwongen of niet - anders om met wonen. Zij denkt anders over zaken als bezit, tijdelijkheid, stad of dorp, communicatie, juridische zekerheid en prijs-kwaliteitverhoudingen. Maar weten professionals uit de volkshuisvesting en marktpartijen eigenlijk wel wat deze jongeren belangrijk vinden? En is daar in de huidige woningmarkt voldoende antwoord op?

Debat deels online

Om hier achter te komen heeft het Marja van der Werf debat dit jaar een bijzondere vorm: het debat is ‘online’ via social media. Daar worden jongeren opgezocht, geïnterviewd en uitgenodigd om mee te discussiëren. Uiteraard kunt u als huurders hier een rol in spelen. Doe mee en vraag vooral ook uw (klein)kinderen, buurjongens- en meisjes, studenten en alle anderen die u kent tussen de 16 en 30 jaar dus om mee te doen!

Online enquête

Tussen 16 september en 16 oktober 2014 is er een online campagne. Via een online enquête wordt jongeren gevraagd hoe ze wonen en hoe ze willen wonen. Stuur de link door naar iedereen die u kent tussen de 16 en 30 jaar! Wie meedoet kan een leuke prijs winnen.

Online debat

Het debat is dit jaar op een manier die jongeren goed past: Online! Ga met elkaar en jongeren in debat via sociale media. Een maand lang staat elke week een ander thema centraal. Maak maar vast een Facebook- en twitter-account aan om de online discussies te volgen en mee te doen. Volg Young! Marja van der Werfdebat op Facebook en op Twitter.

‘Live’ afsluiting

Op donderdagavond 16 oktober wordt het debat ‘live’ voortgezet. Op een ‘jonge’ locatie in Utrecht, namelijk in Hal16, een tot jongerenwoonruimte getransformeerd schoolgebouw. Meldt u snel aan via het mailadres van het Marja van der Werfdebat. De kosten zijn € 45,- (€ 25,- voor scholieren en studenten) inclusief diner. Zowel online als offline worden mooie voorbeeldprojecten en initiatieven bekeken, onderzocht en besproken.

Bevlogen volkshuisvesting

Marja van der Werf was een enthousiaste en bevlogen volkshuisvester met oog voor bewoners. Ze overleed helaas te vroeg. Een jaar later in 2003 hebben vrienden de Stichting Het Marja van der Werf debat opgericht om haar gedachtegoed levendig te houden.

jongeren
woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen