Hoge huurverhoging afgeblazen

25 juni 2013

Woningcorporatie Ymere komt terug op de aangekondigde huurverhoging in de regio Noord-Kennemerland. Ongeveer 1.200 huurders van een woningstichting die met Ymere fuseerde gaan 2.5% huurverhoging betalen in plaats van de eerder aangekondigde 4 tot 6.5%.

Stofzuiger blaast eurobiljetten uit

Woningstichting Goed Wonen Noord-Kennemerland fuseerde in 2010 met de veel grotere woningcorporatie Ymere. De huurdersorganisatie van Goed Wonen adviseerde positief over de fusie, maar verbond daar wel een duidelijke voorwaarde aan. Tot en met 2014 mocht de jaarlijkse huurverhoging niet hoger worden dan het inflatiepercentage. Die afspraak werd schriftelijk vastgelegd.

Verbaasd

De huurdersorganisatie was zeer verbaasd toen dit voorjaar bleek dat Ymere toch een hogere huurverhoging wilde vragen aan huurders met een woning die van Goed Wonen is geweest. Gesteund door de koepelorganisatie van huurders bij Ymere (SHY) en de Woonbond bracht zij de afspraak in herinnering die destijds bij de fusie gemaakt was.

Resultaat

Het overleg over de vergeten afspraak had resultaat. Ymere is bereid de huurverhogingsplannen in te trekken. De circa 1.200 huurders van Ymere Noord-Kennemerland krijgen een brief waarin staat dat de eerder aangekondigde huurverhoging niet doorgaat. In plaats van 4%, 4.5% of zelfs 6.5% gaan zij 2.5% huurverhoging betalen. Goed nieuws voor de betrokken huurders. Bij een huurprijs van 600 euro kan dit wel 25 euro per maand schelen.

Huurdersorganisatie hard nodig

Rinske Dekker, voorzitter van huurdersorganisatie SHB, is blij dat de huurverhoging in Noord-Kennemerland tot de inflatie beperkt blijft. ‘Dit is niet alleen fijn voor de huurders, het laat ook zien dat we als huurdersorganisatie hard nodig zijn.’ Dekker benadrukt dat een individuele huurder de eerdere fusie-afspraken nooit had kunnen maken of bewaken. ‘Daarvoor is het nodig dat huurders zich verenigen in een organisatie die een volwaardige gesprekspartner voor de corporatie kan zijn.’

Huurderswerk ook iets voor u?

Huurt u ook van Ymere Noord-Kennemerland en vindt u het belangrijk dat de belangen van huurders goed worden behartigd? Zowel huurdersorganisatie SHB als haar bewonerscommissies staan open voor nieuwe actieve leden. Maar ook elders in het land zijn huurdersverenigingen blij met nieuwe aanwas. In het huurderswerk kunt u concrete resultaten boeken. Bovendien levert het u veel nieuwe kennis en interessante contacten op.

huurdersorganisatie
huurderswerk
inkomensafhankelijke huurverhoging
jaarlijkse huurverhoging
woningcorporatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen