Hogere liberalisatiegrens nodig

22 september 2015

Het pleidooi voor een lagere liberalisatiegrens is een verkapte aanval op de voorraad betaalbare sociale huurwoningen, stelt de Woonbond in een reactie op de oproep van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De NVM wil de liberalisatiegrens verlagen naar 618 euro.

Huurprijs berekenen

Momenteel ligt de grens op 710 euro. Volgens de Woonbond laten de lange wachtlijsten zien dat er een groot tekort is in de sociale huursector. Door de liberalisatiegrens te verlagen schuiven er straks meer van deze woningen naar de vrije sector, waardoor het tekort aan betaalbare huurwoningen alleen maar groeit.

Woningen die onder de liberalisatiegrens worden aangeboden, mogen niet stijgen boven de wettelijke maximale prijs volgens het puntensysteem. Woningen die boven de grens worden aangeboden worden niet begrensd door het puntenstelsel. Door het verlagen van de liberalisatiegrens, kunnen meer woningen dus ongelimiteerd in huurprijs stijgen. Ronald Paping, directeur van de Woonbond: ‘Dit zorgt voor minder betaalbaar aanbod, niet voor meer. Makelaars die woningen voor het middensegment willen gaan aanbieden, moeten dat gaan doen. Daar hoeft de sociale woningvoorraad niet voor in de uitverkoop.’

Hogere liberalisatiegrens

Middeninkomens zijn juist gediend met een hogere liberalisatiegrens. Dat er weinig aanbod is voor het middensegment komt omdat woningen die boven de liberalisatiegrens worden aangeboden niet onder het puntensysteem vallen voor hoge prijzen kunnen worden verhuurd.

betaalbaarheid
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen