Persbericht Energieteam

Honderdste bezoek Energiebus in Helmond

15 mei 2015

Bewoners in het appartementencomplex aan de Chistinalaan en de Kanaaldijk in Helmond betalen zich al jaren blauw aan het verwarmen van hun woningen. Huurdersvereniging de Oranjerie liet daarom vandaag de Energiebus van de Woonbond langskomen. Dit was het honderdste bezoek van de bus.

De Energiebus is een initiatief van de Woonbond om energiebesparende maatregelen aan woningen snel en duidelijk in kaart te brengen. De Energiebus onderzoekt de staat van de woning. Aan het eind van de dag levert dit een concreet plan en concrete maatregelen op voor energiebesparing.

In alle 99 bezoeken leverde een bezoek van de Energiebus toezeggingen of concrete afspraken met de verhuurder op. In sommige gevallen leidde het bezoek van de Energiebus zelfs tot energiebesparende renovaties, zoals in onder meer Haastrecht, Huizen, Zeist en Zwolle. Ton Witlox, voorzitter van de Huurdersvereniging de Oranjerie, hoopt dat het Energiebusbezoek in Helmond ook tot succes zal leiden. ‘Corporatie Mooiland heeft ons in mei 2013 al een brief gestuurd met de belofte om de woningen aan de Christinalaan te isoleren. Inmiddels is er nog steeds niets gebeurd en zitten wij met hoge stookkosten. Vooral de hoekappartementen op het Noorden zijn niet warm te stoken. Ik hoop dat wij met het advies van de Energiebus een stok in handen hebben om de verhuurder in beweging te krijgen.’

Op basis van een technisch onderzoek en een overzicht van het energieverbruik van bewoners ging de Woonbond vandaag na hoe het ervoor staat met de isolatie, ventilatie en de verwarmingsinstallatie van deze woningen. Anne Ubbels, onderzoeker van de Energiebus: 'op het gebied van isolatie is hier nog veel winst te behalen. Bewoners hebben het in de winter veel te koud maar in de zomer te warm. Ik adviseer spouwmuurisolatie, minimaal 10 cm dakisolatie en overal hr++ glas met goede ventilatieroosters.'

Aan het eind van de dag was er een plan van aanpak met maatregelen om de woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken. Dit plan van aanpak wordt normaal gesproken overhandigd aan de corporatie, maar medewerkers van Mooiland konden niet aanwezig zijn omdat deze vrijdag er als extra vrije dag tussen hemelvaart en het weekend geldt. Mooiland heeft laten weten later alsnog op de plannen te reageren.

energiebesparing
energiebus

Persvoorlichter

Simone Ketelaars
020-5517768
ma, di, wo, vr
Contactformulier

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen