Huisbazen van studenten onder de loep

7 juli 2015

Gemiddeld zijn studentenkamers zeven euro per vierkante meter duurder dan andere kamers. Zijn studenten goede business? En wie verdient hier het meest aan? Dat onderzoekt Yournalism, een online platform voor onderzoeksjournalistiek, samen met bladen van universiteiten en hogescholen. 

Studentenwoningen in Amsterdam

De enquête van 'Het grote studentenkamer onderzoek' is inmiddels bij universiteiten en hogescholen in heel Nederland verspreid. Aanleiding voor het onderzoek naar de markt voor studentenwoningen, is dat studentenkamers zo duur zijn, zeker in de grote studentensteden. 

Wie er arm van blijft, is duidelijk, maar wie loopt er eigenlijk binnen over de rug van de student?', vraagt Yournalism zich af. Het online magazine wil, in samenwerking met de hogeschool- en universiteitsbladen van de grote studentensteden, het huisbazen imperium van huisjesmelkers, studentenhuisvesters en vastgoedontwikkelaars in kaart brengen. En berekenen wat zij verdienen aan een studentenkamer. 

Uitbuiting op de woningmarkt 

Worden studenten soms uitgebuit? Op 1 januari 2015 is er een nieuw maatregelenpakket tegen uitbuiting op de woningmarkt ingevoerd. Maar hebben deze wetten wel effect en merkt de student hier iets van? 

Crowdfunding 

De onderzoekers hebben wel wat hulp nodig bij hun onderzoek. Yournalism werkt met crowdfunding en crowdsourcing en heeft € 1500,- nodig om het onderzoek te kunnen volbrengen. Dat bedrag is nog niet bij elkaar. En studenten, kamerbewoners, kamerzoekenden (en alles daar tussenin) worden opgeroepen om de enquête over hun huisbaas (vijf minuten) in te vullen en verder te verspreiden. 

jongeren
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen