Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHuishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming hebben over de afgelopen tien jaar gezamenlijk 600 miljoen tot 1,7 miljard euro te veel betaald voor de levering van warmte. Dat schrijven de Woonbond, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond in een brief aan de Tweede Kamer.
In Nederland zijn er zo’n zeshonderdduizend huishoudens aangesloten op stadsverwarming. Omdat bewoners bij stadsverwarming geen keuze hebben en niet over kunnen stappen, is ooit besloten dat stadsverwarming niet duurder mag zijn dan aardgas. Het zogenoemde niet-meer-dan-anders-principe. Dat is geregeld in de Warmtewet.
Ondanks deze afspraken, betalen deze huishoudens toch te veel. Dat komt omdat de prijs voor aardwarmte wordt vergeleken met de prijs voor aardgas inclusief belastingen. Maar over stadsverwarming wordt geen belasting geheven. Dit bedrag komt dus niet terecht in de staatskas, maar belandt in de zakken van de energieleveranciers. Bij een gemiddeld verbruik gaat het om bijna 300 euro per huishouden per jaar. Een ander pijnpunt is dat de vaste kosten voor huishoudens met stadsverwarming na de invoering van de Warmtewet met zeven procent stegen. De Woonbond en de andere consumentenorganisaties willen dat de Kamer een hoorzitting houdt over de Warmtewet. CDA-Kamerlid Agnes Mulder heeft al aangegeven de minister om een hoorzitting te vragen. Zij wil van bewoners, experts en leveranciers horen wat de problemen zijn.
De Warmtewet is op 1 januari 2014 ingegaan, maar kent nog veel problemen. De Warmtewet geldt ook voor huishoudens die gebruik maken van blokverwarming of warmte-koude-opslag. De Woonbond heeft een meldpunt in het leven geroepen waar huurders hun problemen met de Warmtewet kunnen melden. Op deze manier kan de Woonbond bij politiek Den Haag duidelijk maken wat er beter moet.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel