Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen komend kabinet kan ruim een half miljard euro besparen aan huurtoeslaguitgaven én zorgen dat huurders er enkele tientjes in de maand op vooruit gaan. Dat blijkt uit berekeningen van de Woonbond.
Een huurverlaging van tien procent levert circa 16 procent besparing op de huurtoeslag op. Voor de uitgaven aan huurtoeslag is dit jaar 3,6 miljard euro begroot.
Huurders met een relatief laag inkomen krijgen de huur die ze boven de ‘basishuur’ van circa €220,- betalen deels vergoed via de huurtoeslag. Een lagere huurprijs betekent dus ook minder uitgaven voor de huurtoeslag terwijl de huurprijs voor de huurders betaalbaarder wordt. ‘Een win-win-situatie,’ stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Huurders gaan er al snel een paar tientjes in de maand op vooruit en de overheid is veel minder kwijt aan huurtoeslag.’
Eerder gaf de Woonbond al een huurverlaging van tien procent noodzakelijk te vinden omdat de huren veel te hard zijn gestegen. Huurders zagen de afgelopen jaren hun besteedbaar inkomen dalen en de huur fors stijgen. Gemiddeld is de kale huurprijs van een sociale huurwoning € 525,-. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Zo’n half miljoen hurende huishoudens heeft een te hoge huur voor hun inkomen. Paping: ‘Er moet echt iets gedaan worden aan armoede onder huurders.’
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel