Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHuurwoningen in de vrije sector zijn voor veel huishoudens met een lager middeninkomen niet te betalen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Het PBL waarschuwt dat deze mensen tussen wal en schip dreigen te vallen, doordat ze door hun inkomen vaak net niet meer in de sociale huursector terechtkunnen.
Van de huishoudens met een middeninkomen die in een sociale huurwoning van een corporatie wonen, kan bijna de helft geen huurprijs betalen die boven de sociale huurgrens ligt. Toch kunnen middeninkomens sinds 2013 een hogere huurverhoging krijgen. Deze inkomensafhankelijke huurverhoging is ingevoerd om de middeninkomens de sociale huursector uit te jagen. De Woonbond is tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging of 'Gluurverhoging'. De privacy van huurders wordt geschonden omdat elk jaar inkomensgegevens worden gedeeld met verhuurders, en bescheiden middeninkomens lopen tegen torenhoge huurprijzen aan. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘Wat ons betreft moeten middeninkomens ook terechtkunnen in de sociale huursector. Dit uitrookbeleid moet echt van tafel.’
Om inkomensafhankelijke huurverhogingen te kunnen vragen wordt ook op grote schaal privacy van huurders geschonden. De Belastingdienst deelt hiervoor inkomensgegevens met verhuurders. Eerder oordeelde de Raad van State al dat dat niet mocht. De Woonbond heeft een rechtszaak lopen tegen belastingdienst en verhuurderskoepels over de ‘Gluurverhoging’. Op 15 november wordt er een uitspraak verwacht.
Corporaties kunnen tot 2021 10% van de vrijkomende woningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen € 36.135 en € 40.349. Het PBL vindt dat er moet worden gedacht aan een verlenging van de verruimde toewijzingsmogelijkheden in de sociale huursector.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel