Huur bij woningruil sterk opgetrokken

7 augustus 2012

Woningcorporatie Ymere wil haar huurinkomsten vergroten. Bij woningruil wordt de huurprijs dan ook sterk opgetrokken. Het gevolg is dat woningruil bijna onmogelijk wordt.

Woningruil

Bij het programma De Klaaglijn van Radio Noord-Holland meldde zich een huurder met een woning waarvan Ymere de huur wilde optrekken van 464 naar 823 euro per maand. De ruil ketste daarop af.

Ymere verdedigde zich in de uitzending van 6 augustus door erop te wijzen dat nog altijd tussen de 70 en 80 procent van haar woningen in de sociale sector valt, suggererend dat de lage en bescheiden middeninkomens daarmee voldoende bediend worden.

Woordvoerder Hans Roseboom van de Woonbond reageerde kritisch op deze stellingname. Hij stelde dat het kabinet het door het optrekken van de maximumhuren in schaarstegebieden weliswaar mogelijk heeft gemaakt om daar hogere huren te vragen, maar dat een verhuurder niet verplicht is om de huren op te trekken.

Procedure via de kantonrechter

Rob van de Groen, de betrokken huurder, gaf aan zich niet zomaar gewonnen te zullen geven. Op grond van recente jurisprudentie verwacht hij dat de gang naar de kantonrechter hem zou kunnen helpen. Een extreme huurverhoging bij woningruil kan volgens hem worden gezien als een weigering van de verhuurder om akkoord te gaan. De rechter kan op grond daarvan besluiten tot een indeplaatsstelling, waarbij het huidige huurcontract inclusief de huidige huurprijs overgaat op naam van de nieuwe huurder.

Bekendheid voor indeplaatsstelling

Op zijn vraag aan de Woonbond om bekendheid te geven aan die mogelijkheid reageerde Roseboom positief. Hij gaat na wat de mogelijkheden zijn. ‘Ondertussen’ zei hij, ‘is het wel belangrijk dat huurders dit soort problemen als gevolg van het optrekken van de maximumhuren blijven melden op het Meldpunt Donnerhuren.’

aanvangshuur
woningruil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen