Huurcommissie halveert stookkosten huurders Hilwiscomplex Amsterdam

6 augustus 2013

Goed nieuws voor de bewoners van het Hilwiscomplex in Amsterdam-Zuid. De huurcommissie heeft hun stookkosten over de periode 2007-2010 gehalveerd. In plaats van € 2.000,- hoeven ze maar € 1.000,- te betalen. Het biedt hoop op een gunstige uitspraak in een nieuwe procedure over de stookkostenafrekening over 2012 die is opgelopen tot € 5.000,-.

Hoge stookkosten

De huurders van het Hilwiscomplex, de bekende ‘wolkenkrabber’ aan het Victorieplein in de Amsterdamse Rivierenbuurt, liggen al jarenlang overhoop met hun verhuurder Rappange over de hoge stookkosten. Het complex heeft een zeventig jaar oude zeer slecht renderende collectieve stookinstallatie, waarvan de kosten over steeds minder woningen worden omgeslagen. Veel (nieuwe) bewoners kiezen voor een individuele hr-ketel, die veel energiezuiniger is. De verwachting is dat dit jaar nog slechts een kwart van de Hilwisbewoners gebruik maakt van de collectieve stookinstallatie.

Stokoude ketel

Hoewel de collectieve installatie al decennia geleden is afgeschreven, weigert Rappange de stokoude ketel te vervangen door een moderne hr-ketel. De verhuurder wil dat huurders zelf een individuele ketel aanschaffen, maar veel oudere bewoners hebben daar het geld niet voor. Bovendien krijgen ze bij verhuizing geen cent terug van hun investering, die al gauw richting € 4.000,- loopt. Rappange geeft namelijk alleen toestemming voor het plaatsen van een individuele ketel, als de huurders een verklaring tekenen dat ze de installatie bij vertrek ‘om niet’ overdragen aan de verhuurder.

Verschrikkelijk

Veel bewoners vrezen dat ze door de starre houding van Rappange gedwongen worden te verhuizen, omdat ze de torenhoge stookkosten niet meer kunnen betalen. Een huurster van in de tachtig verzucht: ‘Wat verschrikkelijk dat ik op mijn leeftijd na ruim 40 jaar in dit huis te hebben gewoond zal moeten vertrekken.’ Voor hen valt te hopen dat de huurcommissie ook een streep haalt door de stookkostenafrekening van 2012. De bewoners worden bij de juridische procedures ondersteund door het Wijksteunpunt Wonen.

commerciële verhuur
energiebesparing
huurdersorganisatie
servicekosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen