Huurcommissie start met bemiddeling

2 juni 2016

De Huurcommissie is gisteren een proef gestart met bemiddeling in conflicten tussen huurders en verhuurders.

Overleg

De Huurcommissie deed altijd al uitspraken in geschilprocedures tussen huurder en verhuurder over zaken als de hoogte van huurprijs, onderhoud van de woning en de hoogte van de servicekosten. Nu gaat de Huurcommissie ook bemiddelen. Op deze manier wil de Huurcommissie conflicten sneller oplossen en proberen ze formele procedures waar mogelijk te voorkomen.   

Op zoek naar meest redelijke oplossing

Volgens de Huurcommissie is het starten van een procedure vaak niet nodig. Bij bemiddeling zoekt de Huurcommissie na ontvangst van het verzoek om een procedure eerst contact met de indiener om goed door te vragen naar de kern van het probleem en erachter proberen te komen wat men als mogelijke oplossing ziet. Daarna legt de Huurcommissie dezelfde vragen voor aan de andere partij. De Huurcommissie toetst de voorgestelde oplossingen aan wet- en regelgeving. De meest redelijke oplossing wordt voorgelegd aan beide partijen. Bij een succesvolle bemiddeling krijgt de indiener de kosten voor een procedure (bij huurders gaat het om €25,-) terug.

Onderdeel van standaard dienstverlening

Naar verwachting duurt een bemiddeling twee maanden. Als de proef succesvol is wil de Huurcommissie de dienstverlening vanaf 1 januari 2017 als volwaardig alternatief voor procedures aanbieden.

huurcommissie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen