Huurder in Bussum dwingt energiebesparing af

21 maart 2013

De woning van een particuliere verhuurder in Bussum is energiezuiniger gemaakt. De huurder schakelde de Woonbond in, nadat hij zijn verhuurder meermaals zonder succes om betere isolatie had gevraagd. Uiteindelijk deed dreigen met een rechtszaak de verhuurder overstag gaan.

Koud in huis

“De stoppen sloegen door bij mijn verhuurder toen de datum voor de rechtszitting werd vastgelegd”, zegt de heer Kolfschoten, een gepensioneerde heer die al 35 jaar in een particulier verhuurde woning woont.

Slechte isolatie

Kolfschoten woont met veel plezier in zijn woning, maar was de slechte isolatie onderhand zat. Telefonische en schriftelijke verzoeken aan de verhuurder leverde geen resultaat op, waarop hij besloot de Woonbond erbij te halen. De Woonbond adviseerde hem over de isolatie van zijn woning en hielp hem met nieuwe brieven aan de verhuurder. Met een brief aan de kantonrechter werd een rechtszaak gestart. Maar de zitting is op het laatste moment afgelast, omdat Kolfschoten en zijn verhuurder toch tot overeenstemming kwamen.

Verhuurder direct aan de slag

De woning is nu energiezuiniger. Op advies van de Woonbond kwam er volledige spouwmuurisolatie, dubbel glas en een ventilatiesysteem. Direct na het maken van afspraken ging de verhuurder aan de slag. Kolfschoten: 'Ik heb benadrukt dat er alsnog een rechtszaak zou komen als er geen actie zou volgen. Ik ben met pensioen en heb dus alle tijd om vervelend te doen! Maar de dag erna stonden ze al op de stoep. Dat ze zo voortvarend aan de slag zouden gaan, had ik niet verwacht.'

Redelijke huurverhoging

In ruil voor de energiebesparende maatregelen is een huurverhoging afgesproken van € 24 per maand. Volgens normen van de Huurcommissie is dat redelijk gezien de investering. De heer Kolfschoten is er zelf ook tevreden mee. De woning is veel comfortabeler is geworden en de energierekening gaat naar beneden.

Energiebesparing afdwingbaar

De Woonbond stimuleert dat corporaties en commerciële verhuurders hun woningen energiezuinig maken. Huurders kunnen zich daarbij beroepen op artikel 243 van burgerlijk wetboek 7. In dit wetsartikel staat dat een huurder de verhuurder kan dwingen tot het nemen van maatregelen, mits daar een redelijke huurverhoging tegenover staat. Wilt u ook hulp hierbij van de Woonbond? Bij de Energielijn krijgt u telefonisch advies over energiebesparing. De Huurderslijn (advieslijn voor Woonbondleden) kan vervolgens juridisch advies geven. ​

commerciële verhuur
energiebesparing
huurrecht
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen