Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHuurders van Eigen Haard in Amsterdam die zich verzetten tegen het gasloos maken van hun woningen hebben gelijk gekregen van de rechtbank. Volgens de rechter is het onduidelijk of de huurders opdraaien voor de kosten van de verduurzaming.
Eigen Haard wilde 157 sociale huurwoningen in Geuzenveld renoveren en nul-op-de-meter maken door middel van goede isolatie, zonnepanelen op het dak en warmtepompen. Daarmee zouden de woningen evenveel verbruiken als zij opwekken. Huurders betalen dan in plaats van een energierekening aan de energieleverancier, een vast bedrag aan de corporatie ter compensatie van het renoveren van de woning. Dat heet een energieprestatievergoeding (EPV) en is een middel voor corporaties om een deel van de investeringen in aardgasvrij terug te verdienen.
Het is deze energieprestatievergoeding waar de rechtbank in Amsterdam over valt. De rechter ziet onvoldoende garantie in het plan van Eigen Haard dat de isolatie zoveel energiebesparing oplevert dat de woonlasten hetzelfde blijven. Daar zijn twijfels over omdat Eigen Haard niet de muren en vloeren tussen de appartementen zou isoleren. Wellicht zijn de huurders straks alsnog aangewezen op extra elektrische verwarming met alle kosten van dien. Er is daarom onvoldoende garantie dat de woonlasten van deze huurders niet stijgen. De rechter staat er ook bij stil dat het om huurders met een kleine portemonnee gaat.
De Woonbond vindt dat er zo snel mogelijk een woonlastenwaarborg moet komen voor woningen die door de verhuurder van het gas af worden gehaald. Een woonlastenwaarborg is in 2016 al toegezegd door toenmalig minister Blok. Daarin zou wettelijk worden geregeld dat bij dit soort ingrijpende verbouwingen de huurder in het minst gunstige geval in ieder geval niet méér zou gaan betalen dan voorheen. Eigen Haard kwam nu zelf wel met het voorstel voor een woonlastenwaarborg maar die bood kennelijk onvoldoende zekerheid.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel