Huurders binnenstad Utrecht schakelen Energiebus in

27 november 2018

Bewoners van de Vrouwjuttenhof in de binnenstad van Utrecht hebben de Energiebus van de Woonbond afgelopen vrijdag laten langskomen. De huurders hebben al jarenlang veel last van kou en vocht. In deze winterperiode hebben zij permanent kletsnatte ramen en schimmel op de muren.

Op de foto: Siem Goede en Marjolein Griffioen van de Woonbond en bewoners van de Vrouwjuttenhof in Utrecht

De Energiebus is een initiatief van de  Woonbond om energiebesparende maatregelen aan woningen snel en duidelijk in kaart te brengen. De Energiebus onderzocht de staat van deze Utrechtse woningen uit de jaren zeventig. Aan het eind van de dag leverde dit een concreet plan en concrete maatregelen op, die werden gepresenteerd aan verhuurder Mitros.

Meepraten over renovatiemaatregelen

Bewoner Jelmer Oosthoek: ‘Wij vonden het belangrijk dat de Energiebus kwam, omdat wij veel klachten hebben over de woningen. Daarnaast willen wij als huurders binnen de sociale huurmarkt graag meedoen in de duurzame energietransitie.’ Er was door Mitros al een toezegging gedaan om volgend jaar onderzoeken te gaan doen voor renovatie van deze woningen. ‘Met het initiatief voor de Energiebus willen wij laten zien dat wij ook wat over de renovatiemaatregelen te zeggen willen hebben.’

Ventilatie zwaar onder de maat

Siem Goede, onderzoeker van de Energiebus, gaf aan dat de ventilatie van de woningen zwaar onder de maat is. Hij wees vooral op de negatieve gevolgen van schimmel op de gezondheid van opgroeiende kinderen. Siem Goede: ‘De manager strategie bij Mitros, Bastiaan Staffhorst, schrok daar wel van en heeft toegezegd er vaart achter gaan zetten om op korte termijn de luchtafvoer te laten schoonmaken en de ventilatie te verbeteren.’

Naar CO2-neutraal in de toekomst

Verder moet voornamelijk de isolatie grondig worden aangepakt, om met deze woningen CO2-neutraal te kunnen worden in de toekomst. ‘Het enkel glas en de aluminium kozijnen kunnen echt niet meer. Daarnaast zijn zonnepanelen hier een goede optie maar zijn de woningen wel een beschermd stadsgezicht dus zal de gemeente ook mee moeten werken. Dat gaat vast wel lukken,’ aldus Siem Goede.

energiebesparing
energiebus

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen